Acasă Externe Aliații susțin o nouă politică a NATO privind Agenda femeile, pacea și...

Aliații susțin o nouă politică a NATO privind Agenda femeile, pacea și securitatea la Summit-ul de la Washington

DISTRIBUIȚI

 172645 – 11072024 – La 10 iulie 2024, la Summit-ul NATO de la Washington,  șefii de stat și de guvern aliați au aprobat o nouă politică a NATO privind Agenda femeile, pacea și securitatea.

Noua politică oferă un cadru pentru continuarea promovării Agendei Femeile, Pacea și Securitatea (WPS) în toate sarcinile de bază ale Alianței. Ea recunoaște că integrarea perspectivei de gen îmbunătățește procesul decizional politic al NATO, eficiența operațională și toate eforturile pentru a atinge egalitatea de gen. De asemenea, recunoaște că egalitatea de gen și agenda WPS sunt esențiale pentru pacea durabilă și reflectă valorile și prioritățile de bază ale Alianței.

Noua politică evidențiază patru obiective strategice: consolidarea conducerii și a răspunderii sensibile la gen; creșterea participării femeilor la toate nivelurile, inclusiv luarea deciziilor și conducere; prevenirea amenințărilor care au un impact disproporționat asupra femeilor și fetelor; și protejarea femeilor și fetelor împotriva violenței bazate pe gen.

Pentru prima dată, politica face referire la provocări noi și emergente, cum ar fi dezinformarea bazată pe gen, violența bazată pe gen facilitată de tehnologie (TFGBV) și dimensiunile de gen ale schimbărilor climatice și ale inteligenței artificiale.

De asemenea, subliniază importanța parteneriatelor cu societatea civilă și solicită o mai mare cooperare cu sectorul privat, în special în ceea ce privește amenințările legate de tehnologie.

Prima politică a NATO privind WPS a fost adoptată în 2007, iar la Summit-ul de la Vilnius din 2023, Aliații s-au angajat să o actualizeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.