Acasă Social Alba Iulia și Brașov candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în...

Alba Iulia și Brașov candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în 2026

DISTRIBUIȚI

 172564 – 03072024 – În urma unui concurs de concepte, anual, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, prin formare, consultanță și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

În urma apelului din acest an, primăriile din Alba Iulia și Brașov au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2026, program susținut de Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR. Candidaturile vor fi evaluate de membrii juriului, urmând ca în luna octombrie 2024 să fie anunțat orașul câștigător al titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026.

Orașul câștigător va primi un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române, iar titlul va oferi oportunitatea de a atrage și alte surse de finanțare și de a găzdui diferite evenimente de rang național, organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

De asemenea, orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România și ediția din 2026 a Galei Tineretului din România.

Juriul este format din 27 de personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental, cu experiență în domeniul tineretului.

Programul ”Capitala Tineretului din România” derivă din programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Până acum, orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost Timișoara 2016-2017, Bacău 2017-2018, Baia Mare 2018-2019, Iași 2019-2020, Constanța 2021-2022 și Târgu Jiu 2023. În acest an titlul ”Capitala Tineretului din România” a fost decernat orașului Ploiești, iar pentru anul 2025, orașului Vaslui.

Capitala Tineretului din România 2024 – Ploiești

Orașul Ploiești aduce în prim-plan „Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth), ale cărui priorități sunt structurate pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.

În 2025, conceptul Capitala Tineretului din România 2025 – Vaslui va fi #întinerEȘTI, o mișcare inițiată de tineri, pe mai mulți ani, cu scopul sincronizării şi abordării, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul de capitală va avea la bază ACCED: o denumire recentă pentru o mișcare recurentă în Vaslui, care a prins formă din nevoia tot mai accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități.

Programul ACCED (antreprenorial, cultură, civico-politic, ecologie și digitalizare ).

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului de „Capitala Europeană a Tineretului”, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România.

Fiecare oraș care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar promovând în același timp toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

„Capitala Tineretului din România” poate deveni un instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.