172520– 28062024 – Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a efectuat, în perioada 25 – 27 iunie, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația omologului său de la Chișinău, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc.
Programul oficial al vizitei a inclus întrevederi cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru, cu președintele Comisiei de Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului, Lilian Carp, și cu membri ai acestei comisii parlamentare.
Vizita a avut ca scop aprofundarea cooperării dintre forțele armate ale celor două state prin promovarea componentei militare a parteneriatului strategic și intensificarea relației militare de sprijin pentru participarea în comun la misiuni și operații sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Totodată, a fost evaluată situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accente pe evoluția războiului din Ucraina, pe sporirea prezenței militarilor moldoveni la programele de instruire din România și pe acțiunile de creștere a vizibilității forțelor armate ale Republicii Moldova în cadrul activităților organizate de NATO și UE.
Potrivit generalului Vlad, având în vedere contextul de securitate și participarea militarilor noștri la operații multinaționale de stabilitate regională, este necesară consolidarea instituției apărării din Republica Moldova și accelerarea interoperabilității dintre structurile militare de pe ambele părți ale Prutului.
Miercuri, 26 iunie, de Ziua Drapelului Național, delegațiile reunite au participat la ceremonia de comemorare a ostașilor înhumați în Parcela de Onoare Românească din localitatea Sociteni, unde au fost depuse coroane de flori la troița ridicată în locul în care în care 20 de militari români din Regimentul 25 Infanterie au căzut la datorie în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Joi, 27 iunie, șeful SMAp a fost prezent la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului SCUTUL PĂCII 2024, organizată în Baza Militară de Instruire din zona localității Bulboaca. La exercițiu au luat parte 700 de militari din Republica Moldova, România și alte 19 state partenere. SCUTUL PĂCII 2024, la care țara noastră a fost reprezentată de militari din Brigada 81 Mecanizată, face parte din programul de evaluare a Conceptului de Capacitate Operațională a forțelor armate din Republica Moldova.
SCUTUL PĂCII 2024 este inclus în lista permanentă de evenimente bilaterale de instruire, care vizează creșterea interoperabilității și calibrarea operațională a structurilor militare de pe cele două maluri ale Prutului.