Acasă Social Țigări și alcool cu buletinul

Țigări și alcool cu buletinul

DISTRIBUIȚI

172515– 27062024 – Comercianții vor avea obligația să se asigure că, în cazul vânzării de alcool, tutun și băuturi energizante, cumpărătorul are peste 18 ani, potrivit unui proiect legislativ adoptat de Parlament. Pentru ca măsura propusă să se aplice mai este nevoie doar de promulgarea legii de către președintele României.

Interdicția de a vinde alcool și țigări minorilor este prevăzută de mai mult timp în legislație, dar regula a fost tratată cu superficialitate, motivându-se că vânzătorul nu poate verifica vârsta cumpărătorului.

Potrivit noii reglementări, pentru a verifica împlinirea vârstei de 18 ani de către cumpărător sau consumator, vânzătorii de băuturi alcoolice, băuturi energizante și produse din tutun, respectiv angajații localurilor publice vor avea obligația să solicite consultarea actelor de identitate ale cumpărătorului/consumatorului. Amenda pentru neîndeplinirea acestei obligații este cuprinsă între 10.000 lei și 30.000 lei.

Co-iniţiator al proiectului, deputatul USR Adrian Wiener, spune că este nevoie de implicarea întregii societăţi pentru a-i feri pe minori de riscul consumului de astfel de produse:

„40% dintre decesele din România sunt legate de factori de risc, adică de comportamente modificabile. Iar dincolo de alegerile personale, factorii de risc pot fi ameliorați prin politici publice. Am făcut un pas decisiv în privința uneia dintre ele. În România avem o interdicție de vânzare a alcoolului și țigărilor către minori, dar ea e mai mult formală, pentru că, zilnic, mii de copii cumpără tutun și România are cea mai mare rată de fumători în rândul adolescenților din Europa. Avem datoria, ca societate, de a construi un zid care să ne protejeze copiii”, declară deputatul Adrian Wiener, care este medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.