172412 – 15062024 – Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat George Cătălin Șerban, a participat vineri, 14 iunie 2024, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sesiunea Justiție, desfășurată la Luxemburg.
Această ultimă reuniune formală a Consiliului JAI organizată în mandatul Președinției belgiene a Consiliului UE a inclus pe agendă teme importante, de natură legislativă și nelegislativă.
În cadrul agendei legislative, a fost adoptată abordarea generală asupra propunerii de Directivă privind combaterea corupției (la aceste discuții a participat și Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson). În cadrul intervenției sale, Secretarul de stat George Cătălin Șerban a subliniat implicarea activă și constructivă a României în procesul de negociere al acestei inițiative, având în vedere importanța subiectului și experiența acumulată la nivel național, pledând, în linie cu abordarea Comisiei Europene, pentru asigurarea unui standard ridicat de armonizare legislativă la nivelul UE, în special în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, regimul sancționator și termenele de prescripție. Această abordare generală constituie mandatul de negociere al Consiliului în cadrul procedurii legislative ordinare, discuțiile interinstituționale cu Parlamentul European urmând a debuta cât mai curând posibil.
Tot în secțiunea dosarelor legislative, miniștrii justiției au avut o dezbatere de orientare cu privire la propunerea de Directivă privind combaterea abuzului sexual, a exploatării sexuale a copiilor și a materialelor referitoare la abuzul sexual asupra copiilor și de înlocuire a Deciziei-cadru 2004/68/JAI a Consiliului, fiind vizate termenele de prescripție specifice pentru aceste infracțiuni, respectiv reglementarea privind materialele referitoare la abuzul sexual asupra copiilor generate de Inteligența Artificială. Dezbaterea de orientare referitoare la propunerea de Regulament privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea hotărârilor judecătorești și acceptarea actelor autentice în materie de filiație și pentru crearea unui certificat european de filiație a vizat aspectele asociate recunoașterii filiației rezultate din maternitatea de substituție, în acest domeniu reglementările naționale ale statelor membre fiind foarte variate. Președinția Belgiană a prezentat și un raport de progrese referitor la propunerea de Directivă de armonizare a anumitor aspecte ale legislației privind procedurile de insolvență.
Agenda nelegislativă a inclus mai multe teme de interes din aria politicilor UE în domeniul justiției. Astfel, au fost aprobate Concluziile Consiliului privind consolidarea și protejarea mediului de dezbateri democratic, liber, deschis și informat. În aceeași secțiune au fost purtate discuții cu privire la activitatea Parchetului European (cu participarea Procurorului Șef European, Laura Codruța Kövesi), la stadiul activităților Președinției pe tema aspectelor de cooperare judiciară în materie penală din aria combaterii traficului de droguri și a criminalității organizate, și la punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul.
În cadrul dejunului de lucru a avut loc un schimb de opinii referitor la stadiul măsurilor din aria răspunsului judiciar și luptei împotriva impunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina, cu participarea procurorului Curții Penale Internaționale, Karim Khan, și a Președintelui Eurojust, Ladislav Hamran.
În încheierea reuniunii Consiliului, viitoarea Președinție ungară a Consiliului UE și-a prezentat programul și prioritățile din aria justiției, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024.
Următoarea reuniune a miniștrilor justiției va avea un caracter informal și va avea loc în 23 iulie 2024, la Budapesta.