Acasă Anchete Parchetul European obține ridicarea imunității a doi foști angajați ai BEI

Parchetul European obține ridicarea imunității a doi foști angajați ai BEI

DISTRIBUIȚI

172492– 25062024 – Banca Europeană de Investiții (BEI) a acceptat cererea Parchetului European (EPPO) de ridicare a imunității a doi dintre foștii săi angajați, precum și permisiunea percheziționării spațiilor, clădirilor și arhivelor din Luxemburg.

Solicitarea a fost făcută de Parchetul European în cadrul unei anchete în curs care implică două persoane suspectate de corupție și abuz de influență, precum și de deturnare de fonduri UE. Suspiciunile au fost raportate procurorilor de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). În conformitate cu obligația legală care le revine în temeiul dreptului Uniunii (Protocolul 7 privind privilegiile și imunitățile UE), așa cum a specificat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, BEI a acordat ridicarea imunității a doi foști angajați, care va permite desfășurarea diligentă și eficientă a anchetei.

Cu respectarea strictă a principiilor statului de drept și a drepturilor garantate în special de Carta drepturilor fundamentale a UE, acest lucru va face posibilă strângerea tuturor dovezilor necesare, fie că sunt inculpatoare, fie derogatorii, pentru a arunca o lumină completă asupra faptele aflate în cercetare, precizează Parchetul European într-un comunicat de presă, subliniind că persoanele vizate sunt prezumate nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești competente.

De asemenea, procurorii europeni mai anunță că, pentru a nu pune în pericol rezultatul anchetei, nu vor fi făcute publice alte detalii și că ori de câte ori există ceva de comunicat, EPPO o va face în mod proactiv.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Potrivit EVZ.ro, ancheta începută în urmă cu câteva luni îl vizează pe Werner Hoyer, fostul șef al BEI, iar poliția din Germania și Luxemburg au confiscat materiale legate de anchetă. De asemenea, a fost percheziționată locuința lui Hoyer.

Werner Hoyer s-a retras din funcția de președinte al BEI la sfârșitul anului trecut. Avocatul său a confirmat, pentru Politico, că este vizat de o anchetă de corupție. Prin intermediul avocatului, fostul bancher a respins acuzațiile. Avocatul a explicat că ancheta se concentrează pe plecarea unui angajat BEI și pe compensația pe care a primit-o. Potrivit echipei de avocați, deși nu a participat la negocieri, conform regulilor BEI Hoyer a semnat pachetul de ieșire, ceea ce l-a implicat în anchetă.

„Acuzațiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde și neîntemeiate”, a spus Hoyer într-o declarație trimisă POLITICO. „Acum mă aștept să fie pe deplin investigate și clarificate și cer BEI să coopereze pe deplin cu EPPO și să solicite o clarificare completă a faptelor”.

„Așteptăm cu calm anchetele”, a spus avocatul lui Hoyer, Nikolaos Gazeas. „Vor dovedi că acuzațiile penale la adresa clientului meu sunt nefondate și de-a dreptul absurde. De aceea, clientul meu a cerut în mod expres ridicarea imunității sale și a sediului BEI, pentru ca această acuzație să fie clarificată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.