172290 – 03062024 – Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, alături de conducerea Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci – OSIM, a primit vizita delegației Oficiului pentru Proprietate Intelectuală a Uniunii Europene – EUIPO, formată din João Negrão – director executiv EUIPO și Sandris Laganovskis – director al Departamentului pentru Cooperare Instituțională (ICD).
Discuțiile au vizat cooperarea în domeniul proprietății intelectuale și sprijinirea investițiilor în inovare, pentru creșterea dezvoltării economice.
În debutul întâlnirii João Negrão – Director Executiv EUIPO și-a exprimat aprecierea pentru progresul pe care România îl înregistrează în domeniul proprietății intelectuale și implicarea la Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prin OSIM.
Ministrul Oprea a subliniat importanța înregistrării titlurilor de protecție ( Brevete de invenții, mărci, desene și modele industriale) menționând că acestea aduc valoare adăugată în economie și sprijină dezvoltarea. De asemenea, ministrul a declarat că își dorește ca ideile românești să fie brevetate și să inoveze tehnologia și industria. Demnitarul a dat exemplul industriei de apărare, unul dintre domeniile esențiale în acest context geopolitic, și a precizat că dorește ca în parteneriatele pe care le încheie, România să participe în mod direct în procesul de cercetare și inovare, fără a se mai limita ca în trecut doar la transfer tehnologic și la cumpărarea de licențe.
Directorul executiv João Negrão a susținut că România, prin OSIM face progrese în domeniul proprietății intelectuale, fiind apreciată la nivelul EUIPO. Totodată, oficialul a felicitat Ministerul Economiei pentru susținerea antreprenoriatului și firmelor mici și mijlocii. Acesta a menționat că mai mult de 5.000 de firme românești s-au înscris la programele de sprijin financiar pentru IMM-uri acordate de EUIPO, OSIM având un rol important în promovarea acestor programe la nivel național. De asemenea, a felicitat OSIM pentru simplificarea procedurilor interne, astfel încât înregistrarea titlurilor de protecție în România să fie cât mai accesibilă tuturor celor ce doresc să își înregistreze ideile sau produsele.
Spre finalul întrevederii, ministrul Oprea a declarat că inovația începe cu înregistrarea unei idei. De aceea, a concluzionat demnitarul, ideile trebuie protejate și înregistrate, transformate în prototipuri, în cele din urmă prototipurile trebuie să devină produse generându-se astfel noi tehnologii și inovație. Ulterior produsele înregistrate ajung în industrie, pe piață și încep să producă valoare adăugată și dezvoltare în economie.