Acasă Economie Localizarea apelantului la 112, îmbunătățită prin revizuirea reglementărilor privind realizarea comunicațiilor de...

Localizarea apelantului la 112, îmbunătățită prin revizuirea reglementărilor privind realizarea comunicațiilor de urgență

DISTRIBUIȚI

172511– 27062024 – ANCOM a adoptat decizia care revizuiește reglementările privind realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU), care va permite administratorului SNUAU o localizare îmbunătățită a apelantului (chiar de ordinul a câțiva metri).

În contextul închiderii rețelelor 3G și, ulterior, a rețelelor 2G, complementar cu dezvoltarea retelelor 4G și 5G care folosesc tehnologia IP pentru a transmite date, decizia facilitează utilizarea acestei tehnologii pentru preluarea apelurilor de urgență și a informațiilor de localizare corespunzătoare pentru apelurile inițiate din rețelele de noua generație.

De asemenea, se va asigura accesul utilizatorilor finali cu dizabilități la serviciile de urgență în condiții echivalente cu cele de care beneficiază ceilalți utilizatori finali, prin facilitarea realizării unei infrastructuri adecvate pentru implementarea de comunicații de urgență multimedia.

Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită o perioadă ca soluție de rezervă, până la migrarea totala a transmiterii apelurilor de urgență la noile tehnologii.

Telefoanele inteligente cu funcționalități avansate contribuie la o mai bună localizare. Operatorii mobili au obligația de a transmite ANCOM, de două ori pe an, statistica cu terminalele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului și versiunea sistemului de operare a terminalului (în măsura în care furnizorul are acces la informația de versiune), precum și anumite capabilități ale acestora.

Actul normativ vine în continuarea demersurilor privind măsurile în domeniul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență care impune implementarea unui cumul de solutii tehnice la nivelul serviciilor de urgență europene pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la numărul de urgență 112.

ANCOM are rolul de a stabili condițiile tehnice și economice pentru realizarea comunicațiilor către SNUAU și condițiile tehnice pentru transmiterea informațiilor de localizare și identificare a apelantului, astfel încât să se asigure disponibilitatea acestora în conformitate cu cerințele specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene, dar ținând cont și de particularitățile legate de funcționarea serviciului de urgență 112 la nivel național.

Decizia a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României și va intra in vigoare la data publicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.