Acasă Anchete Interne Inițiativă Româno-Britanică privind Industria Transportatorilor

Inițiativă Româno-Britanică privind Industria Transportatorilor

DISTRIBUIȚI

 172415 – 15062024 – Proiect internațional al National Crime Agency (NCA) din Marea Britanie, bazat pe o campanie de prevenire împotriva traficului de persoane și a criminaliății transfrontaliere, demarat în România în colaborare cu parteneri din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Acest proiect internațional a fost conceput și este condus de către o echipă NCA din Marea Britanie și are drept scop combaterea migrației ilegale și a traficului de persoane, precum și alte infracțiuni transfrontaliere, prin informarea transportatorilor cu privire la riscurile la care aceștia se expun atât pe ei, cât și persoanele traficate, atunci când acceptă să întreprindă o astfel de activitate infracțională.

O parte integrantă a acestui proiect o reprezintă prevenirea, descurajând astfel posibilele persoane care ar putea fi implicate în activități de migrațiune ilegală, trafic internațional de persoane sau de bunuri ce constituie obiectul unor infracțiuni, prin conștientizarea consecințelor la care aceștia se expun chiar și atunci când rolul lor este de simplu transportator.

Campania de prevenire din cadrul proiectului a fost realizată prin crearea unor broșuri și diseminarea acestora către transportatori, cu sprijinul partenerilor noștri de la Poliția de Frontieră Română. Mesajul proiectului a fost popularizat prin intermediul site-ului și a canalelor oficiale ale PFR, iar  polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II ajută la distribuirea pliantelor către șoferii de autocamioane.

Prin intermediul informațiilor din cuprinsul broșurii, șoferii sunt încurajați să raporteze orice activități suspecte pe care aceștia le întâlnesc legate de migrația ilegală și traficul de persoane, atunci când staționează în parcări, în proximitatea punctelor de frontieră sau chiar și atunci când se află pe o rută spre un astfel de punct. Totodată, sunt încurajați să raporteze aceste activități la numărul de telefon de informare a publicului 021.9590, pus la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care funcționează în regim permanent.

Transportatorii pot scana codul QR în cazul variantei fizice a broșurii sau pot accesa linkul în cazul variantei online, pentru a afla mai multe informații privind proiectul, riscurile la care aceștia se expun, precum și activitățile ce ar putea fi considerate suspecte și importanța raportării acestora.

Lansarea proiectului într-un cadru instituțional a avut loc în data de 17 aprilie, la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, cu participarea partenerilor din cadrul Poliției de Frontieră Române – structură centrală, cât și a celor de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

Este notabil faptul că decizia privind alegerea autorităților române pentru demararea acestui proiect a fost o urmare a mai multor factori precum poziția geo-strategică pe care România o are în regiune, faptul că este o țară de tranzit în cadrul migrației ilegale, dar și datorită unei îndelungate și eficiente colaborări deja existente între Marea Britanie și România în domeniul agențiilor de aplicare a legii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.