172502– 26062024 – Departamentul de Stat al SUA a realizat noul Raport privind traficul de persoane (Trafficking in Persons 2024), care evidențiază progresele României în combaterea traficului de persoane.
Printre aspectele pozitive menționate se numără:
- Investigarea unui număr crescut de cazuri de trafic și condamnarea mai multor traficanți.
- Înființarea unei unități de investigații financiare în cadrul DIICOT pentru a combate criminalitatea organizată, inclusiv traficul de persoane.
- Adoptarea de proceduri pentru identificarea și referirea potențialelor victime minore ale traficului în școli și implementarea unui nou Mecanism Național de Identificare și Referire (MNIR).
- Modificarea legislației pentru a spori măsurile de protecție pentru victimele traficului în timpul procedurilor penale și adoptarea unui ordin executiv care permite plata anticipată a cheltuielilor de urgență pentru victime.
- Demararea unui nou program de formare în școlile de poliție pentru identificarea proactivă a potențialelor victime ale traficului.
- Înființarea unei comisii speciale anti-trafic în Parlament pentru analiza cauzelor infracțiunii și elaborarea legislației relevante.
În același timp, Departamentul de Stat al SUA face şi o serie de recomandări pentru consolidarea eforturilor în combaterea traficului de persoane, printre care:
- Investigarea tuturor acuzațiilor de complicitate, abatere și neglijență în rândul autorităților și tragerea la răspundere penală a oficialilor complici, inclusiv a autorităților locale din domeniul aplicării legii și al serviciilor sociale.
- Asigurarea aplicării rapide a justiției prin respectarea termenelor premergătoare procesului pentru a evita ca termenele de prescripție să submineze eforturile de combatere a traficului.
- Creșterea finanțării și îmbunătățirea coordonării serviciilor de protecție pentru a asigura că toate victimele primesc asistență, inclusiv îngrijire medicală și consiliere psihologică.
- Alocarea de fonduri ONG-urilor pentru extinderea serviciilor integrate pentru victime, adăposturi și alte forme de asistență personalizată.
- Identificarea proactivă a victimelor prin implementarea completă a noului Mecanism Național de Sesizare și depistarea indicatorilor de trafic în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv romi, solicitanți de azil, migranți și copii din instituții guvernamentale.
- Consolidarea eforturilor de monitorizare și prevenire a exploatării sexuale a copiilor, în special în instituțiile de stat, și aplicarea legislației privind munca copiilor în zonele rurale.