Acasă Externe Elveția constată o creștere a atacurilor cibernetice înainte de Summitul pentru Pace...

Elveția constată o creștere a atacurilor cibernetice înainte de Summitul pentru Pace din Ucraina

DISTRIBUIȚI

 172379 – 12062024 – Autoritățile elvețiene au înregistrat o creștere a atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare înainte de Summitul din acest weekend, unde reprezentanți din 90 de țări vor discuta despre cum să pună capăt războiului din Ucraina.

Președintele elvețian, Viola Amherd, a declarat în timpul unei conferințe de presă luni că atacurile cibernetice asupra țării au crescut în ultimele săptămâni, dar nu a oferit mai multe detalii. Ministrul de externe Ignazio Cassis a declarat că există un „interes” clar în perturbarea discuțiilor de pace.

Oficialii nu au atribuit incidentele unei anumite țări, dar Rusia este un suspect probabil, deoarece nu a fost invitată și a numit în mod repetat summitul „fără sens și dăunător”, deoarece se bazează pe propunerile de pace ale președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.

Amherd, care este criticată frecvent în mass-media rusă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile de dezinformare ale Moscovei, pe care le-a numit „atât de extreme încât se poate vedea că puțin din acestea reflectă realitatea”.

Summitul pentru Pace în Ucraina va avea loc în acest weekend într-o stațiune din apropierea orașului central elvețian Lucerna. Țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Orientul Mijlociu și Asia și-au confirmat participarea.

Aproximativ jumătate dintre țări vor fi reprezentate de șefi de stat și de guvern, în timp ce cealaltă jumătate va trimite miniștri și alți oficiali de stat. Sunt așteptați să participe președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. SUA vor fi reprezentate de vicepreședintele Kamala Harris și de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

La începutul lunii iunie, Centrul Național de Securitate Cibernetică Elvețiană (NCSC) a emis o declarație prin care sfătuia organizațiile locale să-și îmbunătățească măsurile de securitate înainte de eveniment.

„Evenimentele la scară largă și conferințele internaționale sunt adesea folosite ca o oportunitate de a organiza un atac cibernetic”, a spus NCSC. „Deși motivația și scopurile autorilor de atacuri cibernetice pot diferi, măsurile de protecție de bază necesare rămân aceleași”.

CNSC a anunțat că va înființa un centru de urgență pentru a oferi analize tehnice și o platformă de comunicare pentru serviciile guvernamentale naționale și locale implicate în Summitul de pace.

În plus, aproape 4.000 de militari vor fi dislocați pentru a asigura securitatea și sprijinirea transportului aerian și supravegherea evenimentului, au anunțat oficialii elvețieni.

În mai, mass-media elvețiană NZZ am Sonntag a raportat – citând surse anonime de la Oficiul Federal pentru Securitate Cibernetică al Elveției – că, din cauza potențialelor atacuri de hackeri, sunt așteptate perturbări ale infrastructurii tehnologice a „instituțiilor asociate conferinței” ca eforturi de spionaj împotriva participanților la conferință.

Purtătorul de cuvânt al Serviciilor Federale de Informații Elvețiene, Sonja Margelist, a declarat anterior că cea mai mare amenințare de spionaj la adresa Elveției vine din Rusia. În urma interceptărilor telefonice din Germania și a rapoartelor din presă privind creșterea activităților de spionaj ale Rusiei în Europa,

FIS reacționează și își intensifică avertismentele. Pe lângă spionajul online, o proporție semnificativă a strângerii de informații în Elveția se realizează folosind surse umane, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„În special, reprezentanțele diplomatice ruse sunt folosite pentru aceste activități”, a spus Margelist.

Deși numărul diplomaților ruși acreditați în Elveția a rămas stabil de la începutul războiului din Ucraina – 218 potrivit ministerului de externe – raportul de situație al FIS estimează că cel puțin o treime dintre acești angajați lucrează pentru serviciile de informații ruse.

Potrivit Financial Times, agenții ruși ascunși operează acum în principal din țările neutre Elveția și Austria. Aproape o treime din misiunile europene ale Rusiei sunt acum controlate de la Geneva și Viena.

Spre deosebire de alte țări europene și SUA, Elveția nu a expulzat diplomații ruși de la invazia Ucrainei de către Moscova.

Margelist a spus că reprezentanțele diplomatice ruse sunt adesea folosite pentru activități de spionaj.

Nu este prima dată când Elveția este supusă unor atacuri cibernetice în contextul războiului din Ucraina. Vara trecută, grupul de hackeri pro-ruși NoName057 a paralizat site-urile web ale Parlamentului Federal Elvețian și ale Administrației Federale. Hackerii au legat atacul de prezența lui Zelensky la Forumul Economic Mondial de la Davos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.