172317 – 05062024 – La două săptămâni de la punerea în funcțiune a primului scaner din cele 26 la biroul vamal Galați-Giurgiulești, se inaugurează, la cea mai intens circulată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova, încă două noi sisteme de scanare cu raze X.
Amplasate în Biroul Vamal Albița, cele două scanere vor eficientiza controlul vamal al bunurilor din mijloacele de transport. Unul este relocabil și va fi utilizat pentru controlul autoturismelor, în vreme ce al doilea este o noutate, fiind un scaner mobil ce permite verificarea camioanelor.
Scanerele vor permite inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fără deschiderea acestora. Selecția pentru control prin scanare va fi efectuată în urma analizei de risc realizate pe baza informațiilor disponibile la nivelul autorității vamale.
„Biroul vamal de frontieră Albița este cel mai aglomerat de pe frontiera României cu Republica Moldova. Zilnic, peste 2.300 de mijloace de transport persoane și 750 de camioane traversează această frontieră, iar punerea în funcțiune, aici, a acestor două sisteme de scanare va eficientiza calitatea controlului vamal și va reduce, totodată, timpul de așteptare la trecerea frontierei. În plus, inspecția neinvazivă se realizează în mod eficient, permițând inspectarea unui număr mare de vehicule cu un nivel ridicat de acuratețe pentru detectare. Mai mult decât atât, unul dintre sisteme are o mobilitate ridicată, fiind omologat pentru drumurile publice, astfel că în doar câteva minute poate fi pus în «modul transport» și pregătit pentru a fi transportat într-o altă locație”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
Cum funcționează sistemul mobil
Sistemul mobil este omologat pentru drumurile publice. În doar câteva minute poate fi pus în „modul transport” și pregătit pentru a fi transportat într-o altă locație. Odată ajuns în locație, scanerul calibrează automat sistemul de direcție pentru mișcări precise în timpul funcționării. Procesul de desfășurare este complet automatizat, fiind controlat de la distanță printr-o aplicație software dedicată. Inspecția permite verificarea unui număr mare de vehicule cu un nivel ridicat de acuratețe pentru detectare.
În total, punctele de trecere vamală din țară vor fi dotate cu 26 astfel de scanere care vor fi integrate cu sistemele de securitate din Centrul Naţional de Analiză Imagistică, realizându-se monitorizarea în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat.
În 2024, din cele 26 de scanere vor deveni operaționale 9, în cadrul birourilor vamale de frontieră Galați-Giurgiulești (21/5), Albița (4/6), Siret, Constanța Nord, Halmeu, Moravița și Isaccea.
În 2025 vor fi amplasate încă 8 scanere în birourile vamale de frontieră de la Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea, iar în 2026 este programată operaționalizarea a încă 9 scanere în birourile vamale de frontieră Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.