Acasă Social Sanatate Din august, doar pastile de Semaglutida. Deja se vorbește despre un nou...

Din august, doar pastile de Semaglutida. Deja se vorbește despre un nou medicament injectabil

DISTRIBUIȚI

172391 – 13062024 – Medicamentul Ozempic, adresat pacienților cu diabet zaharat de tip 2, dar care a devenit foarte căutat și de persoanele cu obezitate datorită eficienței sale în scăderea greutății, nu va mai fi comercializat în România începând cu data de 1 august, transmise HotNews.ro, cu referire la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Decizia retragerii medicamentului a fost luată de deținătorul autorizației de punere pe piață, „din motive comerciale”.

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, potrivit sursei citate.

Din faptului că este perceput ca un medicament-minune pentru slăbit, în ultima perioadă cererea a crescut foarte mult, antrenând și creșterea prețului medicamentului. Ca urmare, tot mai multe țări din Europa au decis ca pacienților cu diabet de tip 2 să li se prescrie, mai întâi, alte medicamente mai ieftine înainte de a folosi Ozempic.

După data de 1 august, Semaglutida va fi disponibilă în România pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, în forma de comprimate orale (pastile), la recomandarea medicului, dar nu și injectabilă, potrivit deținătorului autorizației de punere pe piață.

„În urma discuțiilor cu ANMDMR, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, informează Agenția Națională a Medicamentului.

„Agenția va urmări respectarea acestui angajament, astfel încât să nu existe niciun impact negativ asupra pacienților diabetici”, mai transmit reprezentanții ANMDM.

În urmă cu câteva luni, Agenția Europeană a Medicamentului transmitea că „cererea crescută pentru medicamentul Ozempic a generat deficit de stoc, situație care persistă, în prezent”.

Recent, conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din București, spunea, într-un dialog cu HotNews.ro, că „moda” pacienților cu obezitate care iau Ozempic „nu este doar în România”.

Din cauza cererii mari și a stocurilor insuficiente se ajunge uneori în situația ca pacienții cu diabet de tip 2, cărora medicamentul le este prescris de medic, să aibă dificultăți în a-l găsi.

După succesul Ozempic, Novo Nordisk a dezvoltat încă un medicament pe bază de semaglutidă injectabilă – Wegovy – dar care conține această substanță în altă concentrație. Medicamentul este dedicat pacienților cu obezitate și probleme de greutate.

Wegovy este însă un medicament mult mai nou decât Ozempic și a fost lansat inițial pe piața din Statele Unite. Medicamentul a ajuns recent și în Europa, însă țările în care este disponibil deocamdată pot fi numărate pe degetele de la o mână: Marea Britanie, Germania, Danemarca și Norvegia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.