Acasă Externe Agenda Europeana CE consideră jalonul 133 (investițiile în instalații de producere a energiei termice...

CE consideră jalonul 133 (investițiile în instalații de producere a energiei termice cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon) îndeplinit și decide eliberarea plăților, dar la jalonul 129 (capacitățile de producție a hidrogenului verde) mai e de lucrat

DISTRIBUIȚI

172498– 26062024 – Comisia Europeană a adoptat două decizii prin care emite o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plății în valoare de 714 milioane de euro către Portugalia și a plății în valoare de 37,2 milioane de euro către România (fără prefinanțare), după ce a recunoscut progresele înregistrate în implementarea planurilor de redresare și reziliență respective ale acestor țări.

Anterior Comisia constatase că anumite jaloane și ținte nu fuseseră atinse în mod satisfăcător în cea de a treia și a patra cerere de plată ale Portugaliei și în cea de a doua cerere de plată a României, ceea ce a dus la suspendarea plăților.

În ceea ce privește România, CE a constatat că două jaloane specifice din cea de a doua cerere de plată a României nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Acest fapt a dus la reținerea unei sume de 53,4 milioane de euro. În iunie 2023 s-a considerat că jalonul 129 (legat de capacitățile de producție a hidrogenului verde) și jalonul 133 (privind investițiile în instalații de producere a energiei termice cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon) nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător, în consecință propune acum deblocarea sumei de 17,8 milioane de euro care corespunde jalonului.

În ceea ce privește jalonul 129, Comisia a informat România că îl consideră în continuare ca nefiind îndeplinit în totalitate în mod satisfăcător, dar recunoaște progresele realizate. În următoarele două luni România poate trimite observații suplimentare Comisiei, după care se poate încă lua o decizie cu privire la eliberarea sumei restante aferente jalonului 129.

Planul general de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro (granturi și împrumuturi), cuprinde reforme și investiții pentru consolidarea economiei. România a primit peste 9,41 miliarde de euro (33%) din totalul fondurilor prevăzute, după îndeplinirea a 14% din toate jaloanele și țintele din plan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.