Acasă Social Pentru alegerile din 9 iunie, STS a instruit peste 50.000 de persoane

Pentru alegerile din 9 iunie, STS a instruit peste 50.000 de persoane

DISTRIBUIȚI
foto:STS

 172272 – 31052024 – Serviciul de Telecomunicații Speciale instruiește din punct de vedere tehnic personalul care va fi prezent în secțiile de votare din țară și din străinătate.

STS anunță că, până acum, specialiștii instituției au pregătit 22.800 de operatori de calculator pentru secțiile de votare din țară, care vor utiliza tabletele și aplicațiile informatice puse la dispoziție de instituție, 19.000 de președinți ai secțiilor de votare din țară, 6.600 de președinți și membri-operatori de calculator ai secțiilor de votare din diaspora și 4.300 de informaticieni desemnați de primării pentru birourile electorale de circumscripție locală.

Personalul din secțiile de votare are nevoie de aceste instruiri pentru a stăpâni modul de lucru cu tabletele și aplicațiile destinate verificării dreptului de vot al alegătorilor și centralizării proceselor-verbale încheiate și semnate de președintele și membrii secției de votare. Instruirile s-au desfășurat în format fizic în țară și prin videoconferință cu străinătatea.

Anterior perioadei de instruire, STS a distribuit, în conformitate cu atribuțiile stabilite prin legislația electorală, peste 29.500 de tablete pentru buna desfășurare a alegerilor, 23.300 de tablete la nivel național și 6.200 de tablete în străinătate. Centrul de intervenție tehnică are pregătite tablete de rezervă pentru a putea înlocui echipamentele în eventuale situații de nefuncționare, semnalate din secțiile de votare.

Tabletele, aplicațiile și sistemele informatice au implementate măsurile de securitate cibernetică necesare.

Următoarea etapă în calendarul de organizare a proceselor electorale din 9 iunie 2024 este cea de desfășurare a simulărilor, pentru verificarea modului în care operatorii de calculator au înțeles cum sunt folosite tabletele și pentru testarea tehnică și operațională a aplicațiilor și sistemelor informatice.

În 8 iunie a.c., începând cu ora 22:00, acestea vor fi operaționalizate întrucât începe votul în Noua Zeelandă.

Datele statistice cu prezența alegătorilor în secțiile de votare și procesele-verbale încheiate la finalul procesului electoral vor fi afișate în timp real și disponibile publicului pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.

STS asigură suportul tehnic IT&C pentru aplicațiile dezvoltate conform cerințelor operaționale ale AEP, care este organizatorul alegerilor.

Acest suport tehnic înseamnă:

  • servicii securizate de comunicații și tehnologia informației;
  • tablete și echipamente;
  • Aplicația pentru verificarea dreptului de vot al alegătorilor (ADV):
    • operatorul de calculator scanează zona MRZ a actului de identitate (CI, CI electronică sau pașaport), iar ADV facilitează exercitarea dreptului de vot (afișează secția la care este in lista permanentă, afișează poziția din listă);
    • dacă aplicația semnalează că persoana a votat în altă secție, că are drept de vot interzis, nu a împlinit vârsta de 18 ani, că este posibil ca actul de identitate să fie expirat, singurul care decide dacă persoana poate sau nu să voteze este președintele secției de votare; sub nicio formă ADV nu împiedică exercitarea dreptului de vot al unui cetățean
    • Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) – centralizează date statistice privind prezența alegătorilor la vot și le publică în timp real pe internet pe pagina web https://prezenta.roaep.ro;
  • Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV):
    • centralizează datele și fotografiile proceselor-verbale întocmite și semnate de președintele și toți membrii secției de votare;
    • datele și fotografiile proceselor-verbale se transmit în timp real în sistemul informatic care le publică pe https://prezenta.roaep.ro și sunt disponibile publicului;
    • când președintele secției de votare depune la BECL/BECJ procesele-verbale, acestea sunt comparate, pentru verificare, cu fotografiile din sistem.

În plus, transparența și integritatea procesului electoral este asigurată și prin tehnologia blockchain implementată pe aplicațiile și sistemele informatice dezvoltate de STS. Această tehnologie nu permite modificarea sau alterarea datelor, nici măcar de administratorii acestora. Datele din SIMPV și SICPV pot fi verificate, în timp real, pe https://voting.roaep.ro.

Tabletele sunt folosite și pentru înregistrarea audio-video a procesului de numărare a voturilor și verificarea corelațiilor din procesele-verbale de către președintele, operatorii de calculator și membrii secției de votare, la închiderea urnelor.

Personalul din secțiile de votare nu este al STS. Atât președintele și membrii secției de votare, cât și operatorii de calculator sunt desemnați de AEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.