172138 – 18052024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, în perioada 16-17 mai 2024, la Conferința NATO Cyber Defence Pledge, co-organizată de către România împreună cu Regatul Țărilor de Jos, la Haga.
În deschiderea conferinței, au participat, alături de ministrul Odobescu, ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, și Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, iar la lucrări au luat parte peste 150 de delegați din 50 de țări aliate și partenere ale NATO.
În cadrul alocuțiunii susținute în deschidere, șefa diplomației române a evidențiat necesitatea creșterii rolului securității cibernetice în cadrul posturii generale de descurajare și apărare a NATO. Oficialul român a subliniat importanța asigurării securității cibernetice, esențială pentru securitatea națională și pentru apărarea colectivă. A pledat pentru o abordare unitară și coordonată la nivelul NATO și al partenerilor pentru a preveni și a răspunde ferm atacurilor și activităților cibernetice ostile. Acestea cresc în frecvență, intensitate și sofisticare, după cum o demonstrează războiul din Ucraina și presiunea în creștere resimțită de către statele din zona Mării Negre. Astfel, este necesară o bună pregătire în combaterea tuturor amenințărilor din domeniul cibernetic.
Conferința a marcat încheierea unui nou ciclu de evaluare a progresului Aliaților în asigurarea rezilienței cibernetice proprii, precum și a rezilienței Alianței în ansamblul său. Evenimentul are loc cu o periodicitate anuală. La ediția din acest an au participat pentru prima dată și state partenere ale NATO, în calitate de invitați în cadrul anumitor sesiuni.
Agenda de discuții din acest an a vizat teme de o relevanță deosebită atât în contextul conflictului din Ucraina, cât și din perspectiva riscurilor și oportunităților generate de noile tehnologii la adresa rezilienței cibernetice a infrastructurilor critice. Securitatea cibernetică portuară și impactul inteligenței artificiale asupra protecției infrastructurilor critice și securității cibernetice au fost printre subiectele principale de discuție.
Co-organizarea și participarea României la conferința NATO Cyber Defence Pledge 2024 este în linie cu obiectivele aprobate de către Președintele României, precum și la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, de intensificare a implicării României la nivelul NATO în domeniul apărării cibernetice.
Calitatea de co-organizator al conferinței a sporit vizibilitatea eforturilor întreprinse de țara noastră ca stat aliat NATO, punând totodată în valoare contribuția și expertiza pe care România o aduce deja la NATO în domeniul apărării cibernetice.