172210 – 25052024 – Pentru iubitorii marilor performanțe sportive și pentru colecționarii mărcilor poștale cu „sportivii de aur” ai României, Romfilatelia a introdus în circulație, vineri, 24 mai a.c. emisiunea filatelică „Muzeul Ivan Patzaichin. Mila 23”.
O marcă poștală, o coliță dantelată, un plic „prima zi” și o carte poștală maximă, readuc în memoria românilor o personalitate de prim rang a sportului național și mondial, canoistul Ivan Patzaichin. Un fenomen al întrecerilor olimpice (4 medalii de aur și 3 de argint), un sportiv de o modestie exemplară și un militant activ pentru păstrarea celei mai valoroase arii naturale a României, Delta Dunării, Ivan Patzaichin este înscris în cartea de aur a marilor personalități, la loc de cinste.
Muzeul Ivan Patzaichin se construiește ca un centru de inovare comunitară amplasat în mijlocul Deltei, la Mila 23 (comuna Crișan), locul de naștere a marelui canoist care îi dă numele.
Realizat pe locul casei părinților săi, Muzeul funcționează ca un pol de dezvoltare locală, pentru a dovedi că pentru construirea unei comunități închegate, responsabile și prospere pe termen lung este nevoie de implicarea autentică a oamenilor din localitate. Astfel, instituția promovează colaborarea, învățarea și participarea, oferind un spațiu de socializare și exprimare pentru membrii comunității.
Activitățile derulate aici demonstrează că revalorificarea istoriei zonei, a culturii acesteia, a biodiversității, împreună cu aducerea în contemporaneitate a tradițiilor pot constitui piloni de sustenabilitate replicabili în orice altă zonă cu potențial natural.
Muzeul include și o dimensiune de recuperare memorială a moștenirii complexe lăsate de Ivan Patzaichin, prin prezentarea parcursului vieții sale și expunerea tezaurului său de medalii și distincții.
Din punct de vedere arhitectural, construit din materiale sustenabile, muzeul este un model de practici în domeniul construcțiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă. Este alcătuit din 4 corpuri cu funcționalități distincte: Observator-muzeu, centrul cultural, zona administrativă și de rezidențe, ponton-debarcader.
Turnul-observator, înalt de 18 m, are patru etaje. La parter se află „Tezaurul”; la primul etaj sunt prezentate momente din copilăria lui Ivan în satul Mila 23; la cel de-al doilea este înfățișată cariera sa de sportiv, între anii 1968 și 1984. Mai sus, vizitatorii Muzeului pot afla care au fost realizările sale ca antrenor, iar la cel de-al patrulea etaj sunt expuse proiectele sale din perioada de antreprenor social, după anii 2010, atunci când și-a dedicat energia susținerii comunităților Deltei, promovării unui mod de viață responsabil și în armonie cu natura, protejării mediului și valorificării patrimoniului hidrografic românesc.
Nivelul cel mai înalt al Observatorului – terasa – deschide vizitatorului o perspectivă nouă asupra frumuseții și fragilității Deltei.
Muzeul din Mila 23 reprezintă „capătul dinspre Deltă” al tripticului „Delta lui Ivan”, format din: Ansamblul memorial – Tulcea, Muzeul Ivan Patzaichin – Mila 23 și traseul de turism lent care le unește. Turismul lent, turismul cultural și ecoturismul, ca soluții adaptate zonei, pot valorifica o viziune echilibrată a dezvoltării acesteia, pentru o Deltă sănătoasă, cu oameni prosperi, cu turiști interesați de varietatea locului. Delta lui Ivan omagiază, pe de o parte, viața și moștenirea spirituală lăsată de Ivan, iar pe de altă parte îi continuă munca, prin consolidarea patrimoniului de performanță, perseverență și autenticitate al acestuia.
Marca poștală, cu valoarea nominală de 13 lei, prezintă imaginea lui Ivan Patzaichin într-o postură de repaus a unui canoist optimist, în decorul spațiului muzeal de la Mila 23.
Colița filatelică cu două portrete cunoscute ale marelui sportiv, are ca imagine a timbrului (valoarea nominală de 33 Lei), nivelul terminal al construcției muzeului memorial. Textele explicative rezumă în cifrele medaliilor obținute, valoarea „sportivului de aur” Ivan Patzaichin.
Plicul „prima zi”, pe un fundal specific luciului de apă al Deltei Dunării, prezintă arhitectura originală a muzeului memorial, ca un simbol convingător al păstrării armoniei om-natură.
O carte maximă se adaugă ca un produs special de colecție.