172156 – 21052024 – Ministerul Energiei lucrează la cadrul legislativ care să permită românilor să consume energie electrică regenerabilă, produsă local sau în vecinătate. În acest sens, ministerul inițiază un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România și lansează invitația de aderare la Grup entităților interesate. Prima întâlnire a grupului va fi organizată la începutul lunii iunie.
Scopul inițiativei este accelerarea creării legislației pentru ca toți consumatorii de energie electrică din România să poată beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau produsă în cadrul unei comunități de energie din care aceștia fac parte.
În opinia oficialilor ministerului, această inițiativă va reduce costurile cu energia electrică și dependența de sursele tradiționale de energie, ajutând la reducerea sărăciei energetice.
Cu o medie de 1.900 până la 2.400 de ore anuale de lumină solară, România are un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică.
Potrivit unei analize a Ministerului Energiei, numai în București ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice. Pentru a obține o astfel de putere, pe toate acoperișurile neutilizate ar putea fi instalate panouri fotovoltaice. Potențialul de producție este de aproape 835 milioane kWh. Energia electrică ar fi suficientă pentru aproximativ 695.000 locuințe. Valorile menționate sunt estimări și reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real și realist, dar rămân totuși impresionante.