Acasă Social ANPC pune în dezbatere publică noile condiţii de comercializare a legumelor şi...

ANPC pune în dezbatere publică noile condiţii de comercializare a legumelor şi fructelor

DISTRIBUIȚI

 172099 – 15052024 – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat, marţi, în transparenţă decizională, un proiect de Ordin al preşedintelui ANPC, care stabileşte condiţiile care trebuie îndeplinite de firmele care comercializează legume şi fructe.

Proiectul de ordin completează un act normativ similar din 2021 referitor la informarea consumatorilor.

„Având în vedere rezultatele acţiunilor de control pe tematica de legume-fructe, am considerat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în pieţe, astfel încât abrevierile ţărilor de origine, calitatea/calibrul produsului şi numele producătorului să fie clare şi uşor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informaţii contradictorii despre produs”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al instituţiei.

Astfel, comercianții de legume şi fructe trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: mijloacele de măsurare trebuie să respecte cerinţele de metrologie aplicabile, conform tipului şi specificului produsului; preţul produselor trebuie să fie afişat vizibil şi înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile; denumirea produselor care se comercializează trebuie să fie afişată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi: produsele trebuie să se comercializeze în cadrul datei durabilităţii minimale, conform informaţiilor înscrise pe ambalaj/etichetă şi/sau conform informaţiilor transmise de furnizor sau producător, după caz; produsele care se comercializează trebuie să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preţ, precum şi în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene; legumele şi fructele comercializate în interiorul pieţelor trebuie să aibă afişată pe eticheta de produs următoarele informaţii: denumirea produsului şi categoria de calitate, specia sau soiul, după caz, ţara de origine, denumirea producătorului/ambalatorului/expeditorului, calibrul, dacă este cazul; laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peştele, ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător, precum şi orice condiţii specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autorităţile competente; vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să îi asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.