Acasă Externe Agenda Europeana America, preocupată și de securitatea energetică a Rep. Moldova

America, preocupată și de securitatea energetică a Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI
https://www.state.gov

172262 – 30052024 – Secretarul de Stat american Antony Blinken se află în perioada 28-31 mai în Europa, în Rep. Moldova și Cehia.

La Chișinău, secretarul Blinken s-a întâlnit deja cu președintele Maia Sandu și cu alți înalți oficiali, pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresul Rep. Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică.

Într-o conferință de presă comună cu președintele Maia Sandu, șeful diplomației americane a transmis, din partea președintelui Biden, angajamentul ferm pentru suveranitatea și succesul Moldovei.

Antony Blinken a venit cu un mesaj încurajator și de sprijin față de Republica Moldova. A vorbit despre ajutor american în privința securității energetice a Moldovei, investiția într-un nou sediu al ambasadei, în contracararea atacurilor cibernetice și în susținerea luptei anticorupție și a unor alegeri libere.

”… Când am fost ultima dată aici, ați spus – și citez – „o Moldova mai puternică, mai rezistentă poate deveni un pol de stabilitate, (un pol de) dezvoltare în regiune – un partener de încredere, precum și un bastion al lumii libere”.  Cred că drumul pe care se află moldovenii este exact asta.  Și sunt aici să reafirm, în numele Președintelui Biden și al Statelor Unite, angajamentul nostru – angajamentul puternic al Statelor Unite față de suveranitatea Moldovei și pentru succesul Moldovei”, a spus Blinken.

Blinken a discutat cu prim-ministrul Recean despre întărirea capacității de înaltă tensiune a liniilor de transport ale Moldovei, în special a conexiunii dintre Moldova și România – care va consolida și mai mult conexiunile Moldovei cu Europa și va continua integrarea ei în Grila europeana de securitate.

Cu această ocazie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat lansarea unui nou proiect se susținere a securității energetice a Rep. Moldova, cu o investiție de 85 de milioane de dolari oferită ca sprijin – ca parte a sprijinului SUA de 300 de milioane de dolari care au fost promise în 2023.

A doua parte a vizitei șefului diplomației americane în Europa se va desfășura la Praga, unde sunt programante întâlniri cu ministrul ceh de externe Jan Lipavský și cu alți înalți oficiali pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina, modernizarea în domeniul apărării și aprofundarea legăturilor energetice. De asemenea, la Praga, oficialul american va participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO (30 – 31 mai 2024) pentru a discuta prioritățile pentru viitorul Summit NATO de la Washington.

În cadrul reuniunii de la Praga vor fi avute în vedere cristalizarea și armonizarea priorităților aliate în perspectiva Summitului NATO de la Washington, având ca principale teme  pe agendă sprijinul aliat pentru Ucraina, implementarea deciziilor adoptate la Vilnius și întărirea sprijinului pentru parteneri.

România va fi reprezentată de ministrul afacerilor Externe, Luminița Odobescu, care se va referi la consecințele războiului declanșat de Rusia în Ucraina asupra securității europene și euro-atlantice și va sublinia imperativul unui răspuns ferm al NATO, cu accent pe consolidarea unitară și coerentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, cu atât mai importantă în condițiile intensificării provocărilor la adresa statelor aliate.

De asemenea, România va susține necesitatea continuării unui sprijin substanțial pentru Ucraina și va pleda pentru un pachet decizional solid în acest sens la viitorul Summit aliat, de natură să demonstreze angajamentul aliat față de Kiev, atât în planul susținerii practice, cât și  în plan politic, în ceea ce privește consolidarea parcursului euro-atlantic, punctând și necesitatea sprijinului adecvat al Alianței și pentru pentru alți parteneri vulnerabili afectați de războiul în derulare, în special pentru Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.