172172 – 22052024 – Premierul României, Marcel Ciolacu, și președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, au semnat, la Ankara, Declarația politică privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt, demers care contribuie la consolidarea relației bilaterale guvernate de Parteneriatul Strategic dintre cele două state.
”Este un mare pas înainte, care va apropia și mai mult statele și națiunile noastre, atât în plan strategic, cât și economic și social. Turcia este principalul partener economic din afara UE, unul dintre aliații noștri cei mai importanți în NATO, un partener strategic în plan regional și un bun vecin și prieten”, a afirmat prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu, în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președintele Republicii Turcia.
Șeful Executivului a mulțumit președintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru decizia care va permite accesul cetățenilor români în Turcia doar pe baza cărții de identitate, fără a mai avea nevoie de pașaport pentru călătoriile turistice sau pentru tranzit.
De asemenea, premierul a salutat reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia, menționând că este o oportunitate pentru producătorii români de a avea acces la o piață extinsă și de a stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu.
”Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectivele. Am depășit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce privește schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o țintă ambițioasă de 15 miliarde de dolari pe care să o bifăm în următorii ani. Putem face acest lucru dacă vom continua să încurajăm prezența companiilor turcești pe piața din România, în oglindă cu o reprezentare mai solidă a firmelor românești în Turcia”, a subliniat prim-ministrul Ciolacu.
Premierul a punctat două domenii de interes major pentru România: cooperarea mai strânsă la nivelul industriilor de apărare și oportunitățile în sectorul energetic, sens în care a fost agreată constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilitățile în domeniile conectivității, energiei regenerabile și a celei nucleare.
Securitatea regională a fost un alt subiect de interes pentru ambele părți. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România și Turcia vor acționa în continuare împreună în ceea ce privește asistența acordată Ucrainei, implicarea în reconstrucția după război, precum și asigurarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și stoparea pierderilor de vieți omenești în rândul populației civile.
De asemenea, prim-ministrul a dat asigurări că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia și Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât și ca partener cheie al UE în multe domenii importante.
Turcia și România și-au stabilit un obiectiv de 15 miliarde de dolari în comerțul bilateral, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
„Volumul comerțului bilateral dintre Turcia și România a depășit 10 miliarde de dolari timp de doi ani consecutivi”, a declarat Erdogan la o conferință de presă comună cu premierul român Marcel Ciolacu, aflat în vizită la complexul prezidențial de la Ankara.
„Obiectivul nostru este să ajungem la 15 miliarde de dolari”, a adăugat președintele turc.
Erdogan a mai spus că Ankara a implementat o politică fără pașapoarte pentru cetățenii români: „Am implementat un regulament care va permite cetățenilor români să călătorească în țara noastră cu cartea de identitate”, a anunțat Erdogan, noile reguli fiind deja publicate în Monitorul Oficial al Turciei.
Remarcând relațiile în creștere dintre Ankara și București prin vizite reciproce la nivel înalt, Erdogan a spus că recentele vizite în România ale vicepreședintelui Turciei Cevdet Yilmaz, ministrului Apărării Naționale Yasar Guler și ministrului de externe Hakan Fidan în România au fost benefice.
Cei doi oficiali au anunțat înființarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt Turcia-România, ”o altă etapă istorică în relațiile noastre”, după cum a caracterizat-o președintele Erdogan, care s-a referit la îmbunătățirea colaborării energetice și cooperarea în industria de apărare și domeniul militar ca fiind „pilonii importanți” ai relațiilor cu România.
Afirmând că pe ordinea de zi a întâlnirii se află și combaterea terorismului, președintele turc a precizat, potrivit Anadolu că a „împărtășit prim-ministrului așteptările noastre de la România în ceea ce privește lupta împotriva organizațiilor teroriste precum PKK și FETO”.
În ceea ce privește discuțiile pe marginea responsabilităților comunității globale din Gaza, subliniind că întâlnirea a abordat și evoluțiile regionale și globale, Erdogan a spus, potrivit sursei citate, că s-a discutat despre opresiunea Israelului în Gaza și în teritoriile palestiniene ocupate.
„Responsabilitățile comunității internaționale sunt evidente în oprirea atrocităților israeliene și în asigurarea securității fraților noștri palestinieni. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, măsurile de prevenire a masacrului încă nu sunt luate.
„Netanyahu și guvernul său nesăbuit își continuă politicile de genocid în detrimentul punerii în pericol a securității propriilor cetățeni. Acum este necesar să punem capăt acestui lucru. Cred că aliatul nostru România va contribui după caz la eforturile internaționale care se depun în această problemă”, a spus președintele Erdogan, citat de agenția de presă turcă.
Președintele turc a spus că s-a discutat și despre războiul Rusia-Ucraina și că Ankara a adus contribuții semnificative și continuă să facă acest lucru de la începutul conflictului, „la încheierea ostilităților, la asigurarea securității alimentare globale și la menținerea siguranței navigației în Marea Neagră”.
El a adăugat că Turcia va continua să lucreze pentru a-și consolida relațiile cu România în beneficiul ambelor țări.
În contextul vizitei oficiale în Turcia, prim-ministrul Marcel Ciolacu și președintele Recep Tayyip Erdoğan au participat și la semnarea a 6 documente bilaterale:
Acord dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind activitățile lucrative ale membrilor de familie ai membrilor misiunilor diplomatice și posturilor consulare;
Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării;
Aranjamentul Administrativ privind implementarea Acordului între România și Republica Turcia în domeniul securității sociale;
Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Culturii și Turismului din Republica Turcia privind cooperarea în domeniul turismului;
Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Industriei și Tehnologiei din Republica Turcia cu privire la sprijinul acordat IMM-urilor;
Protocolul între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul educației și formării personalului în domeniul forțelor de ordine.
În vizita oficială, prim-ministrul Guvernului României a fost însoțit de viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiției Alina Gorghiu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.