Acasă Externe Participare la reuniunea Comitetului Director al GlobE – Rețeaua Operațională Globală a...

Participare la reuniunea Comitetului Director al GlobE – Rețeaua Operațională Globală a autorităților de aplicare a legii în domeniul anticorupție

DISTRIBUIȚI

 171930 – 23042024 –  În perioada 23-25.04.2024 are loc la Viena, în Austria, Cea de-a șaptea reuniune a Comitetului Director al GlobE – Rețeaua Operațională Globală a autorităților de aplicare a legii în domeniul anticorupție.

Direcția Generală Anticorupție este reprezentată la acest eveniment de către doamna comisar-șef de poliție Manuela Popescu, director general adjunct, membru al Comitetului Director (Steering Commitee), alături de reprezentanți din 15 state care acoperă toate cele 5 zone geografice ale ONU.

Obiectivele întâlnirii din acest an a Comitetului director GlobE sunt de analizare a progreselor înregistrate până în prezent de la reuniunea anterioară ce a avut loc la data de 10 decembrie 2023, la Atlanta, Georgia, SUA.

De asemenea, în aceste zile, vor fi puse în discuție chestiuni privind raportul anual de activitate pentru 2023 și planul de lucru anual pentru 2024, planificarea celei de-a V-a reuniuni plenare a rețelei GlobE, precum și a reuniunilor Comitetului Director din 2025, precum și pașii care urmează pentru dezvoltarea Platformei de Comunicare Securizată a GlobE – Secure Communication Platform.

Nu în ultimul rând vor fi avute în vedere aspecte referitoare la dezvoltarea proiectului de model de acord pentru schimbul de informații între membrii GlobE, precum și discuții referitoare la planificarea strategică a GlobE.

Înființată sub auspiciile UNODC și lansată oficial la data de 03.06.2021, Rețeaua GlobE (Global Operational Network of Anti-Corruption Law Enforcement Authorities) oferă o platformă pentru schimbul formal de informații între autoritățile de aplicare a legii în domeniul anticorupție la nivel mondial. În prezent, 199 autorități din 113 de țări au aderat la rețea, iar documentul de bază este Carta rețelei GlobE, adoptată cu ocazia primei reuniuni a rețelei și diseminată în cadrul celei de-a noua sesiuni a Conferinței statelor părți la UNCAC din decembrie 2021.

GlobE își desfășoară activitatea sub umbrela ONU și UNODC, fiind un instrument informal de cooperare între Statele Membre, fără a duplica activitatea altor rețele de acest tip în domeniu. Rețeaua urmărește consolidarea capacităților administrative ale autorităților competente și asigurarea unei platforme securizate pentru cooperarea informală directă în format bi – sau multilateral.

Direcția Generală Anticorupție este membru cu drepturi depline al GlobE din iunie 2021, participând la activitățile acestei Rețelei încă din fazele incipiente. Având în vedere experiența profesională relevantă în domeniul anticorupție, doamna comisar-șef de poliție Manuela POPESCU, director general adjunct al DGA, a fost invitată să facă parte din Comitetul Director (Steering Commitee) în cadrul primei întâlniri a GlobE, desfășurată în perioada 15-17 noiembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.