171790 – 10042024 – Comisia Europeană a lansat apelul la candidaturi pentru înființarea Observatorului lanțului agroalimentar al UE, al cărui rol va fi analiza costurilor de producție, marjelor și practicilor comerciale, astfel încât poziția fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente să capetel relevanță. Observatorul lanțului agroalimentar al UE va trebui să asigure transparența prețurilor, a structurilor de costuri și a distribuției marjelor și valorii adăugate în cadrul lanțului de aprovizionare, respectând în același timp normele în materie de confidențialitate și de concurență.
Observatorul va reuni până la 80 de membri (autorități naționale responsabile cu agricultura, cu pescuitul și cu acvacultura sau cu lanțul de aprovizionare cu alimente, precum și organizații care reprezintă părți interesate ce își desfășoară activitatea în diverse etape ale lanțului – de la fermieri, furnizori de factori de producție, industria alimentară și comercianți la transporturi, logistică, comerțul cu amănuntul și consumatori). Se preconizează că prima reuniune a observatorului va avea loc în iulie 2024.
Apelul la candidaturi este deschis până la 13 mai. Pentru a fi nominalizate, organizațiile care își depun candidatura trebuie să fie înregistrate în Registrul de transparență.
În România, în 2010, ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu, vorbea despre instituirea unui observator al prețurilor, ca demers administrativ şi de prevenire a comportamentelor neconcurenţiale și speculei, fără însă ca statul să intervină în deciziile comerciale ale firmelor sau consumatorilor. În acel moment era avută în vedere formarea preţurilor produselor comercializate în supermarketuri, hipermarketuri, pieţe şi ceilalţi retaileri, și se intenţiona extinderea monitorizării şi în cazul serviciilor.