171948 – 25042024 – PE a dat miercuri undă verde unor noi norme care obligă companiile să-și reducă impactul negativ asupra drepturilor omului și a mediului prin directiva privind „diligența necesară” sau „obligația de diligență” care stabilește obligația prevenirii, eliminării sau reducerii impactului negativ asupra drepturilor omului și mediului.
Sunt țintite sclavia, exploatarea copiilor, inclusiv prin muncă, pierderea biodiversității, poluarea sau distrugerea patrimoniului natural.
O abordare bazată pe riscuri și planul de tranziție
Normele se vor aplica companiilor și societăților-mamă din UE și din afara ei care au peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri la nivel mondial de peste 450 de milioane de euro. Ele vizează și francizele din UE cu o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro, dacă obțin cel puțin 22,5 milioane de euro din redevențe. Normele privesc și companiile, societățile-mamă și francizele din afara UE a căror cifră de afaceri depășește aceste praguri în UE. Aceste companii vor trebui să integreze în politicile lor obligația de diligență, să facă investiții conexe, să ceară garanții contractuale de la partenerii lor, să-și îmbunătățească planul de afaceri sau să ajute întreprinderile partenere mici sau mijlocii să respecte noile obligații. Companiile vor trebui să adopte și un plan de tranziție pentru a asigura compatibilitatea modelului lor de afaceri cu angajamentul prevăzut de Acordul de la Paris de a limita încălzirea climei la 1,5 °C.
Amenzi și despăgubirea victimelor
Statelor le revine responsabilitatea să ofere companiilor informații detaliate despre obligațiile lor în materie de diligență. Informațiile vor fi publicate online, pe site-uri care vor conține orientările practice redactate de Comisie. Țările membre vor crea sau desemna o autoritate de supraveghere care să ancheteze și să sancționeze companiile care nu respectă legea. Sancțiunile includ amenzi care pot ajunge până la 5% din cifra de afaceri netă realizată de companii la nivel mondial. Tot cu titlu de sancțiune, numele și comportamentul companiilor vor fi făcute publice. Comisia va înființa Rețeaua europeană a autorităților de supraveghere, care va sprijini cooperarea în domeniu și va permite schimbul de bune practici. Companiile vor fi responsabile pentru daunele cauzate prin încălcarea obligațiilor lor în materie de diligență și vor trebui să despăgubească integral victimele.
Următorii pași
Directiva urmează să fie aprobată oficial și de Consiliu, apoi semnată și publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.
Cu excepția obligațiilor în materie de comunicare, noile norme se vor aplica eșalonat, astfel:
- începând din 2027, companiilor cu peste 5.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 1.500 de milioane de euro;
- începând din 2028, companiilor cu peste 3.000 de angajați și o cifră de afaceri de 900 de milioane de euro;
- începând din 2029, celorlalte companiilor care intră în domeniul de aplicare al directivei (cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 450 de milioane de euro).
Parlamentul a cerut creșterea responsabilității companiilor și o legislație obligatorie privind obligațiile lor în materie de diligență. Propunerea Comisiei din 23 februarie 2022 completează alte acte legislative existente sau aflate în lucru, cum ar fi Regulamentul privind defrișările, Regulamentul privind minereurile din zone de conflict și Regulament privind interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată.