171752 – 05042024 – Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 4 aprilie, la Conferința „Black Sea Maritime Forum” (Forumul Maritim al Mării Negre), care a avut loc la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti.
În contextul celebrării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, ministrul Tîlvăr a evidențiat importanța regiunii Mării Negre pentru securitatea flancului estic. ,,Având în vedere războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, securitatea regiunii Mării Negre trebuie analizată în context mai larg, cu accent pe diferite dimensiuni care includ reziliența, libertatea navigației și dezvoltarea economică. România va continua să se comporte ca un membru NATO și UE responsabil în procesul de consolidare a securității în regiunea Mării Negre contribuind, astfel, la asigurarea posturii aliate de apărare și descurajare pe flancul estic. Un exemplu în acest sens este inițiativa de dezvoltarea a unui Task Force dedicat contracarării amenințării minelor marine aflate în derivă – MCM Black Sea, alături de aliații NATO Turcia și Bulgaria”, a precizat Angel Tîlvăr.
Totodată, ministrul apărării naţionale a subliniat că prezenţa militară aliată în ţara noastră în cadrul misiunilor de poliție aeriană întărită, încă din anul 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea, precum și rolul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu în asigurarea rezilienţei regionale sunt dovezi de solidaritate aliată. ,,Grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța, rămâne esențial pentru credibilitatea posturii colective robuste în regiunea Mării Negre”, a conchis ministrul Tîlvăr.
Oficialul a evidențiat şi faptul că acțiunile care țin de apărarea colectivă a Alianței implică un angajament asumat al României de creștere a bugetului pentru apărare. ,,La nivel național, acordăm o importanță deosebită înzestrării Armatei, astfel că ţara noastră alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Angel Tîlvăr.
În încheiere, ministrul apărării naționale a reliefat necesitatea continuării acordării sprijinului multidimensional Ucrainei atât în plan bilateral, în coordonare cu alte state aliate, precum și în cadrul Uniunii Europene.