171760 – 07042024 – Secretarul de stat pentru procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a participat, în perioada 3-5 aprilie 2024, la Reuniunea Rețelei Parlamentare Globale (Global Parliamentary Network – GPN) a organizației cu sediul la Paris.
Reuniunea anuală a GPN a oferit parlamentarilor și oficialilor din statele membre și candidate OCDE oportunitatea de a aprofunda cooperarea legislativă la nivel internațional, prin schimburi de bune practici și împărtășirea de experiențe în diferite domenii. Programul ediției din acest an, deschise de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a inclus prezentarea lansării Grupului de prieteni ai OCDE format din parlamentari din Rada Ucrainei, precum și a evoluțiilor sprijinului pe care organizația îl acordă pentru reconstrucția și reforma Ucrainei, inclusiv prin Programul de țară OCDE – Ucraina, lansat în iunie 2023. De asemenea, programul reuniunii GPN a inclus dezbateri tematice privind piețele de energie, perspectivele economice globale, strategia OCDE în domeniul comerțului, raportul PISA 2022, guvernanța inteligenței artificiale, tranziția către o economie circulară, fără emisii de dioxid de carbon, în contextul triplei crize planetare generate de schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea, precum și consolidarea democrației, din perspectiva integrității și a combaterii corupției și dezinformării.
Parlamentarii și oficialii români au avut un dialog aprofundat cu echipa din cadrul Departamentului Economic al Secretariatului OCDE care elaborează studiile de țară pe marginea concluziilor și a recomandărilor Studiului Economic al României 2024.
Sesiunea specială dedicată statelor candidate la OCDE a prilejuit discuții privind rolul parlamentelor naționale în cadrul procesului de aderare, precum și schimburi de experiențe cu parlamentari din state care au devenit recent membre ale organizației (Costa Rica, Lituania, Letonia și Columbia).
În marja reuniunii, secretarul de stat Luca Niculescu a avut o serie de contacte și întrevederi bilaterale cu reprezentanți ai Secretariatului OCDE, precum și ai statelor membre și candidate OCDE. În acest context, oficialul român a reiterat angajamentul autorităților române față de procesul de aderare a României la OCDE și a prezentat stadiul actual al procesului de aderare. A subliniat susținerea transpartinică de care se bucură acest obiectiv național strategic la nivelul întregii clase politice, evidențiind rolul Comisiei parlamentare comune OCDE în procesul de facilitare a alinierii legislației României la standardele organizației.
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE a fost înființată în martie 2023 și este formată din 29 de parlamentari, reprezentând întreg spectrul politic parlamentar.