Acasă Externe Agenda Europeana Înaintea alegerile europene din iunie, președinția belgiană a Consiliului UE activează aranjamentele...

Înaintea alegerile europene din iunie, președinția belgiană a Consiliului UE activează aranjamentele IPCR

DISTRIBUIȚI

 171950 – 25042024 –  Președinția belgiană a decis să activeze aranjamentele IPCR (Răspuns politic integrat la criză) ale Consiliului în modul de schimb de informații cu privire la interferența străină în alegerile europene.

În contextul apropiatelor alegeri europene, Consiliul European a subliniat hotărârea Uniunii și a statelor sale membre de a monitoriza îndeaproape și de a limita riscurile care decurg din dezinformare, inclusiv prin inteligență artificială, precum și manipularea informațiilor străine și interferența în procesele electorale.

Acesta a invitat instituțiile UE și autoritățile naționale să coopereze în astfel de chestiuni.

Activarea acordurilor IPCR va sprijini această cooperare prin facilitarea schimbului de informații între statele membre și instituțiile UE. Acesta va servi ca o platformă care reunește toate informațiile relevante și toate acțiunile în curs, pentru pregătirea unui răspuns rapid și coordonat la nivelul UE.

Necesitatea unui mecanism de răspuns la criză la nivelul UE a apărut la începutul anilor 2000, după atacurile teroriste din 11 septembrie, comise în SUA în 2001, Madrid în 2004 și Londra în 2005, precum și după tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004.

În 2006, Consiliul a adoptat acordurile de coordonare a situațiilor de urgență și crize (CCA) ca platformă pentru schimbul de informații și coordonarea acțiunilor între statele membre în cazul unei crize majore.

Pe baza CAA, Consiliul a adoptat în 2013 mecanismele de răspuns politic integrat la criză (IPCR), iar în 2018 Consiliul a adoptat o decizie de punere în aplicare prin care se codifică într-un act juridic aranjamentele IPCR.

Cum funcționează coordonarea crizelor IPCR

În vremuri de criză, președinția Consiliului reunește actori-cheie, în special din instituțiile UE și din statele membre afectate, pentru a asigura coordonarea și a remedia problemele.

Mecanismul de coordonare a crizelor al Consiliului poate fi declanșat fie de președinție, fie în urma invocării clauzei de solidaritate de către un stat membru.

Mecanismul IPCR sprijină președinția Consiliului, Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (Coreper) și Consiliul UE, prin furnizarea de instrumente concrete pentru eficientizarea schimbului de informații, facilitarea colaborării și coordonarea răspunsului la criză la nivel politic.

Instrumentul principal este masa rotundă informală – un comitet de criză prezidat de președinția Consiliului, la care participă reprezentanți ai Comisiei Europene, Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), biroul președintelui Consiliului European, agențiile UE relevante, statele membre și experți. Alte instrumente includ rapoartele analitice, platforma web pentru schimbul și colectarea de informații și punctul de contact permanent pentru legătura între părțile interesate.

Mecanismul de coordonare a crizelor poate fi activat pentru evenimente care au loc atât în ​​interiorul, cât și în afara UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.