Acasă Externe Agenda Europeana Excedent comercial agroalimentar în ianuarie 2024, dar inferior lunii decembrie 2023

Excedent comercial agroalimentar în ianuarie 2024, dar inferior lunii decembrie 2023

DISTRIBUIȚI

 171959 – 26042024 –  Comisia Europeană a publicat cel mai recent raport lunar privind comerțul care arată evoluția în ianuarie 2024 a importurilor și a exporturilor de produse agroalimentare din UE.

Conform raportului, în ianuarie 2024, exporturile au ajuns la 18,4 miliarde de euro, parțial din cauza creșterii prețurilor la măsline, ulei de măsline și preparate din cereale. Importurile au fost în valoare de 13,4 miliarde euro. Prin urmare, excedentul comercial agroalimentar al UE a atins 5 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creștere de 27% față de ianuarie 2023, dar este inferior celui din decembrie 2023.

În ceea ce privește exporturile, Regatul Unit a rămas prima destinație a exporturilor UE, reprezentând 23% din exporturi, cu o creștere de 8 % ca valoare față de ianuarie 2023. Exporturile către SUA au crescut, de asemenea, cu 9%. Au fost înregistrate creșteri semnificative ale exporturilor de măsline și ulei de măsline (+146 %), de preparate alimentare mixte (+10 %) și de zahăr și izoglucoză (+152 % ca volum). În schimb, au scăzut exporturile de uleiuri vegetale (– 43 %) și de produse lactate (–7 %). Exporturile către China au scăzut cu 11 %, în principal din cauza prețurilor reduse ale anumitor produse, precum preparatele pe bază de cereale și carnea de porc.

În ceea ce privește importurile, importurile agroalimentare din UE au crescut cu 10%, ajungând la 13,4 miliarde de euro față de decembrie 2023, dar au rămas cu 5% sub nivelurile din ianuarie 2023. Brazilia și Ucraina au fost principalele surse de import. Importurile din Coasta de Fildeș au crescut cu 83%, în principal din cauza creșterii importurilor de produse din cacao. A fost observată o creștere a importurilor în cazul măslinelor și al uleiului de măsline (+168 %), în timp ce în cazul cerealelor (– 34%), al semințelor oleaginoase și al culturilor proteice (–14 %) și al uleiurilor vegetale (–25 %) s-au înregistrat scăderi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.