171833 – 14042024 – Consiliul Europei a adoptat o revizuire a Directivei privind permisul unic. Actul legislativ, care actualizează directiva din 2011 în vigoare în prezent, urmărește să atragă competențele și talentele de care are nevoie UE și să remedieze deficiențele în ceea ce privește migrația legală către UE.
Directiva stabilește procedura administrativă pentru un permis unic atât pentru dreptul de a munci, cât și pentru dreptul de ședere în UE și stabilește un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țările terțe. Revizuirea prevede o procedură mai scurtă de depunere a cererilor și urmărește consolidarea drepturilor lucrătorilor din țările terțe, permițând schimbarea angajatorului și o perioadă limitată de șomaj.
Procedura de solicitare
Un lucrător dintr-o țară terță poate depune o cerere de pe teritoriul unei țări terțe sau, dacă este titularul unui permis de ședere valabil, de pe teritoriul UE. Dacă un stat membru decide să elibereze permisul unic, această decizie va servi atât ca permis de ședere, cât și ca permis de muncă.
Durata procedurii
Directiva revizuită privind permisul unic prevede termene mai stricte pentru decizia de eliberare a unui permis. Aceasta ar trebui să fie luată în termen de trei luni de la primirea cererii completate. Dacă statele membre aleg să verifice situația de pe piața muncii înainte de a decide acordarea permisului unic – de exemplu, să evalueze dacă este nevoie de profilul unui lucrător dintr-o țară terță – aceasta ar trebui să se întâmple în această perioadă de 90 de zile. Termenul pentru luarea unei decizii poate fi prelungit în mod excepțional cu încă 30 de zile în cazul cererilor complexe.
Schimbarea angajatorului
O noutate pe care revizuirea o aduce este aceea că titularii unui permis unic vor putea schimba angajatorul. Această modificare poate fi condiționată de notificarea autorităților, iar statele membre pot efectua o verificare a pieței muncii. Țările UE pot impune, de asemenea, o perioadă minimă în care deținătorul permisului unic este obligat să lucreze pentru primul angajator.
Șomaj
Actualizarea stabilește, de asemenea, norme aplicabile în cazul în care titularul unui permis unic devine șomer. În astfel de cazuri, lucrătorilor din țările terțe li se permite să rămână pe teritoriul statului membru dacă perioada totală de șomaj nu depășește trei luni în cursul perioadei de valabilitate a permisului unic sau șase luni după ce au deținut permisul timp de doi ani.
Directiva va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.