171665 – 27032024 – În colaborare cu Frontex și prin cooperare transfrontalieră cu statele vecine, în zonele cu o incidență crescută a tentativelor de trecere ilegală, în special la granițele cu Serbia, Ucraina și Ungaria, în lunile ianuarie și februarie 2024, la granițele României au fost intensificate operațiunile de supraveghere și patrulare. În perioada menționată la frontierele României au fost înregistrate 1.803 cazuri de migrație ilegală, cu o scădere de 35% comparativ cu perioada similară a anului 2023.
Concret, în acest an, Poliția de Frontieră Română a depistat 59 de facilitatori (persoane care ajută contra unor sume de bani migranții să treacă ilegal frontiera), 28 dintre aceștia fiind de cetățenie română. Peste 80% din numărul total al facilitatorilor au fost depistați în proximitatea frontierei cu Ungaria.
Una dintre cele mai spectaculoase operațiuni a avut loc recent, când, sub coordonarea DIICOT, în colaborare cu autoritățile din Bulgaria și Germania și cu sprijinul Europol, a fost destructurată o rețea de traficanți de migranți formată în 2023 (formată din români, bulgari, irakieni şi bengalezi), care opera pe Dunăre. Cele 33 de percheziții din Dolj, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Argeş au dus la arestarea preventivă a 42 de persoane și confiscarea de bunuri și sume de bani.
Sumele plătite de fiecare migrant illegal ajungeau și la 5.000 de euro, iar sumele obținute ilegal erau folosite pentru cumpărarea de autoturisme și imobile. Au fost documentate 20 de transporturi, vizând, în total, aproximativ 500 de migranți.
În primele două luni ale anului, la frontierele externe ale UE au fost înregistrate aproximativ 31.200 de treceri ilegale (similar cu primele 2 luni 2023), majoritatea migranților provenind din Mali, Siria și Afganistan.
Ruta Mediteranei Centrale a înregistrat cea mai mare scădere a detecțiilor de migranți ilegali (-70%), în timp ce rutele Africii de Vest și Mediteranei de Est au înregistrat cele mai mari creșteri (+541%, respectiv +117%).
Ruta Africii de Vest a devenit cea mai activă rută din ultima perioadă, cu peste 12.000 de sosiri, aceasta reprezentând cea mai mare valoare înregistrată până în prezent din anul 2011, de când Agenția Frontex a început să colecteze date statistice pe linia migrației ilegale. Anul trecut, această rută a înregistrat cea mai mare creștere procentuală.
De menționat că în ciuda condițiilor meteorologice adesea dificile care pun în pericol viața oamenilor care doresc să ajungă în Marea Britanie, pe ruta Canalului Mânecii numărul de detecții a crescut cu 10% la peste 6.100 în primele două luni ale anului.
Important de menționat este, de asemenea, faptul că în primele două luni ale anului numărul cererilor de azil este în scădere, față de anul trecut, în state precum Austria (-35%), Germania (-17%), Franța (-12%). Cea mai mare creștere fiind înregistrată în Irlanda, respectiv +51%.