Acasă Economie România, semnatară a declarației primului Summit al Energiei Nucleare

România, semnatară a declarației primului Summit al Energiei Nucleare

DISTRIBUIȚI

171624 – 22032024 –  Liderii și reprezentanții a 32 de țări participanți la primul Summit al Energiei Nucleare de la Bruxelles și-au anunțat susținerea pentru finanțarea, inovarea tehnologică, cooperarea în materie de reglementare și formarea forței de muncă în vederea extinderii capacității nucleare de a aborda schimbările climatice și de a stimula securitatea energetică.

Co-prezidat de prim-ministrul Belgiei Alexander De Croo și de directorul general al AIEA Rafael Mariano Grossi, Summitul vine ca urmare a  includerii istorice  a energiei nucleare în Bilanțul global convenit la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP28) din Dubai în decembrie 2023, care a cerut accelerarea implementării acesteia împreună cu alte surse de energie cu emisii reduse de carbon.

În cuvântul inaugural, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a remarcat că au trecut 70 de ani de la discursul rostit de președintele SUA Dwight Eisenhower la Națiunile Unite în care s-a referit la punerea energiei atomice în slujba păcii, până la organizarea acestui prim summit al statelor care susțin folosirea energiei nucleare în abordarea provocărilor globale de reducere a folosirii combustibililor fosili, creșterea securității energetice și stimularea dezvoltării economice.

Prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, a remarcat schimbarea politicii țării sale – de la închiderea centralelor nucleare la extinderea funcționării – și a spus că din ce în ce mai des este recunoscut faptul că energia nucleară trebuie să facă parte din mixul energetic pentru atingerea obiectivelor legate de reducerea poluării.

Extrase din declarația summit-ului

„Noi, liderii țărilor care operează centrale nucleare, se extind sau explorăm opțiunea energiei nucleare (…) ne angajăm să depunem eforturi pentru a debloca pe deplin potențialul energiei nucleare prin luarea de măsuri, cum ar fi condiții favorabile pentru a sprijini și finanța în mod competitiv prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare existente, construcția de noi centrale nucleare și desfășurarea timpurie a sistemelor avansate, de reactoare, inclusiv reactoare modulare mici, la nivel mondial, menținând în același timp cele mai înalte niveluri de siguranță și securitate, în conformitate cu reglementările și circumstanțele naționale. În această încercare pentru mai multă energie curată și inovație, ne angajăm să sprijinim toate țările, în special pe cele nucleare emergente, în capacitățile și eforturile lor de a adăuga energie nucleară mixurilor lor energetice în concordanță cu diferitele nevoi, priorități, căi și abordări naționale și de a crea un mediu mai deschis, echitabil, echilibrat și mai favorabil pentru dezvoltarea energiei nucleare”.

„Ne angajăm să ne continuăm eforturile pentru inovarea tehnologică, îmbunătățind în continuare performanța operațională, siguranța și economia centralelor nucleare, sporirea rezilienței și a securității lanțurilor industriale și de aprovizionare globale ale energiei nucleare. Ne reafirmăm angajamentul de a asigura gestionarea sigură și durabilă a combustibilului nuclear uzat, gestionarea și eliminarea deșeurilor radioactive, în special eliminarea geologică în adâncime și dezafectarea, inclusiv dezafectarea prin proiectare.

Solicităm un efort colectiv intensificat pentru asigurarea securității aprovizionării cu energie și a rezistenței resurselor de energie curată individuale, regionale și multinaționale”.

„Ne angajăm să creăm un mediu de piață global echitabil și deschis pentru dezvoltarea energiei nucleare pentru a promova schimburile și cooperarea între țări.

Încurajăm autoritățile de reglementare în domeniul nuclear să intensifice cooperarea pentru a permite desfășurarea în timp util a reactoarelor avansate, inclusiv a reactoarelor modulare mici. Subliniem valoarea cooperării coordonate în aprovizionarea cu combustibil nuclear, fabricarea echipamentelor nucleare și securitatea resurselor pentru a asigura stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare cu energie nucleară”.

„Susținem intensificarea eforturilor pentru a facilita mobilizarea investițiilor publice, acolo unde este cazul, și a investițiilor private către proiecte suplimentare de energie nucleară. Subliniem că măsurile concrete în sprijinul energiei nucleare pot include, după caz, instrumente precum finanțarea publică directă, scheme de împărțire a veniturilor și a riscurilor de stabilire a prețurilor. Solicităm o mai mare includere a energiei nucleare în politicile de mediu, sociale și de guvernare din sistemul financiar internațional și invităm băncile multinaționale de dezvoltare, instituțiile financiare internaționale și organismele regionale care au mandat în acest sens să ia în considerare consolidarea sprijinului lor pentru finanțarea proiectelor de energie nucleară și să sprijine stabilirea unor condiții financiare echitabile pentru toate sursele de generare de energie cu emisii zero”.

„Pentru a asigura disponibilitatea viitoare a profesioniștilor calificați din sectorul nuclear, trebuie să contribuim la educația și cercetarea în domeniul nuclear și considerăm de cea mai mare importanță să pregătim și să păstrăm o forță de muncă mare și motivată. Investițiile în competențe, inclusiv în recalificare, prin educație și cercetare sunt esențiale pentru sector de-a lungul întregului lanț valoric”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară atât cu reactoare modulare la scară mare, cât și cu reactoare modulare mici și să devină un lider regional.

Prim-ministrul Guvernului Bulgariei Nikolai Denkov a remarcat experiența de 50 de ani a țării sale în domeniul energiei nucleare și a spus că investițiile în noile reactoare de la centrala nucleară de la Kozlodui reprezintă o piatră de temelie pentru viitor.

Președintele Serbiei  Aleksandar Vučić i-a felicitat pe organizatori pentru organizarea unui summit care a fost „mult mai important decât multe întâlniri și întruniri organizate birocratic”. El a anunțat că Serbia vrea să construiască trei sau patru reactoare modulare mici și s-a arătat interesat de „cât mai mult ajutor posibil”.

Trimisul special al președintelui chinez, vicepremierul Zhong Guoqing, a declarat că China are 55 de unități de energie nucleară în funcțiune, 36 în construcție și asistă multe alte țări, toate contribuind la combaterea schimbărilor climatice globale. El a spus că este o problemă globală și a spus dublarea siguranței și securității este esențială și că se opune politizării problemei folosirii pașnice a energiei nucleare.

Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat că nuclearul este singurul mod de a genera energie electrică ieftină, sigură, durabilă și fiabilă. Țara sa și-a continuat planurile pentru proiectul centralei nucleare Paks II construită de Rusia și a remarcat că în proiect au fost implicate companii din mai multe țări din Europa și SUA.

El a spus că este în interesul tuturor să „prevenim ca energia nucleară” să devină „ostatic al ipocriziei geopolitice și al dezbaterii ideologice”.

Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că următorii pași ai țării sale pentru nuclear includ încălzirea centrală, producția de hidrogen și un sit de depozitare geologică adâncă pentru deșeuri radioactive, în timp ce prim-ministrul olandez Mark Rutte a spus că de mulți ani oamenii au avut rezerve cu privire la nuclear, dar opiniile s-au schimbat, războiul din Ucraina „acționând ca un accelerator”.

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că guvernul său intenționează să construiască o nouă capacitate de 1200 MW și că va invita companiile din lume să liciteze pentru contracte.

Premierul sloven Robert Golob a declarat că sprijinul public pentru energia nucleară din țara sa este acum peste 65% – „nu a fost niciodată mai mare”. El a spus că este nevoie de finanțare de la băncile multilaterale la rate accesibile și, de asemenea, este nevoie de investiții într-o nouă forță de muncă calificată.

Președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară are planuri de expansiune nucleară pe scară largă, a salutat alianța pentru noul nuclear, spunând că energia nucleară este singura modalitate de a reconcilia nevoia de a reduce emisiile, de a crea locuri de muncă și de a spori securitatea energetică.

Ministrul de Externe al Pakistanului, Mohammad Ishaq Dar, a declarat că nuclearul este prioritizat în domeniile de politică privind puterea și schimbările climatice ale țării. El a mai spus că reactoarele modulare mici sunt o cale de a aduce energia nucleară în zone îndepărtate sau greu accesibile.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat că centrala nucleară Akkuyu va satisface 10% din cererea de energie electrică a țării când va fi finalizată și că există planuri pentru mai multe centrale mari și SMR. El a sprijinit, de asemenea, eforturile AIEA de a opri un accident care a avut loc la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Pentru Japonia, Masahiro Komura,viceministrul parlamentar pentru afaceri externe, a declarat că este esențială elaborarea de strategii pentru a obține mai multe investiții pentru a spori utilizarea energiei nucleare.

Pentru SUA, John Podesta, consilier principal al președintelui pentru energie curată, inovare și implementare, a spus că summitul este o actualizare a secolului 21 a viziunii președintelui Eisenhower Atomii pentru pace și a făcut referire la angajamentul țărilor la COP28 de a tripla capacitatea de energie nucleară până în 2050, ceea ce a spus el înseamnă 200 GW de nouă capacitate nucleară în SUA.

El a spus că s-a început deja și a adăugat că țara va urmări, de asemenea, să ajute la abordarea crizei climatice, sprijinind și alte țări din întreaga lume să „construiască energie nucleară sigură, sigură, de încredere”.

Țările care au semnat declarația primului Summit al Energiei Nucleare sunt Argentina, Armenia, Bangladesh, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Croația, Republica Cehă, Egipt, Finlanda, Franța, Ungaria, India, Italia, Japonia, Kazahstan, Țările de Jos, Pakistan, Filipine, Polonia, România, Arabia Saudită, Serbia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Suedia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și SUA.

Sprijinul industriei pentru summit

De asemenea, o serie de grupuri reprezentative din industrie au emis o declarație comună în care au salutat rezultatul summitului și „angajamentul liderilor naționali reuniți față de dezvoltarea și desfășurarea energiei nucleare pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a asigura securitatea energetică și a promova o dezvoltare economică durabilă.

Suntem pregătiți să lucrăm alături de guverne pentru a furniza capacitatea nucleară necesară pentru a face față provocărilor care ne așteaptă”.

În Declarația grupurilor – World Nuclear Association, Canadian Nuclear Association, Japan Atomic Industrial Forum, Korea Atomic Industrial Forum, Nuclear Energy Institute, Nucleareurope și Nuclear Industry Association – se menționează că industria are nevoie ca guvernele să ofere politici pe termen lung și claritate pentru potențialii investitori, precum și să asigure accesul facil la mecanismele naționale și internaționale de finanțare a schimbărilor climatice pentru desfășurarea nucleară și „să promoveze dezvoltarea lanțului de aprovizionare proporțional cu obiectivele de expansiune și să continue investițiile în cercetarea nucleară”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.