171587 – 19032024 – România se alătură Apelului la acțiune de urgență pentru asigurarea respectării drepturilor copiilor palestinieni și intensificarea acțiunilor umanitare din Fâșia Gaza și Cisiordania, lansat în marja Forumului de Comisia Europeană și Președinția belgiană a Consiliului UE. Anunțul a fost făcut de secretarul de Stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman, la cea de-a treia ediție a Forumului Umanitar European.
Oficialul român a evidențiat contribuția concretă a României în planul asistenței umanitare, abordarea flexibilă și bazată pe nevoi care stă la baza acțiunii autorităților române în răspuns la multiplele crize în desfășurare din ultimul an, în special din Africa și Fâșia Gaza și a relevat nevoia asigurării unui acces neîngrădit al ajutorului umanitar în regiunile afectate și a susținut o abordare flexibilă a acțiunilor comunității umanitare internaționale, dată fiind situația actuală agravată de creșterea inegalităților, escaladarea conflictelor și numărul record de șocuri generate de schimbările climatice. A accentuat importanța acțiunii colective, eforturilor de sensibilizare și a diplomației umanitare pentru a gestiona eficient provocările actuale și pentru a implica actorii și partenerii like-minded din afara Europei în termeni de finanțare.
Totodată, oficialul român s-a referit la consolidarea sinergiilor între componentele triplului nex (asistență umanitară, cooperare internațională pentru dezvoltare, consolidarea păcii) pentru o abordare cuprinzătoare a cauzelor profunde ale crizelor umanitare. A evidențiat demersurile întreprinse de România în sprijinul țărilor din Africa, prin direcționarea a 17% din fondurile MAE pentru cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru proiecte în regiune, facilitarea tranzitului de grâne către state africane care se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară, precum și stabilirea de parteneriate de cooperare în sfera protecției civile și a managementului în situații de urgență.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a reafirmat angajamentul României în cadrul comunității internaționale, confirmat de faptul că asistența umanitară ocupă un loc distinct în cadrul Strategiei naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027.
Forumul din acest an, co-organizat de Comisia Europeană (DG ECHO) și de Președinția belgiană a Consiliului UE, s-a concentrat pe două componente tematice: „Lacunele de finanțare și prioritizarea” și „Crizele uitate și mediile umanitare fragile”.
Nevoile umanitare globale au atins niveluri fără precedent.
Proiecțiile indică faptul că în 2024 aproape 300 de milioane de oameni din întreaga lume au nevoie de asistență și protecție umanitară, în primul rând din cauza conflictelor armate și din ce în ce mai mult din cauza urgențelor climatice și a altor probleme globale presante.
În 2024, UE a alocat inițial peste 125 de milioane de euro pentru asistența umanitară a palestinienilor aflați în nevoie, dintre care peste 50 de milioane de euro – asistenței alimentare și acoperirii sănătății și altor nevoi de bază.
Alte 68 de milioane de euro sunt alocate pentru a sprijini palestinienii din Gaza și din întreaga regiune, cu un accent puternic pe alimente, nutriție și sănătate.
UE furnizează, de asemenea, asistență nutrițională prin intermediul zborurilor umanitare Air Bridge pentru populația din Gaza.