Acasă Externe Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului de Gaze Sud, bilanț și...

Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului de Gaze Sud, bilanț și perspective

România, interesată de rolul de hub energetic regional

DISTRIBUIȚI

 171452 – 04032024 – Palatul Gulustan din Baku a găzduit a 10-a reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului de Gaze Sud și a 2-a reuniune ministerială a Consiliului Consultativ pentru Energie Verde.

Unul din subiectele centrale ale reuniunii a fost extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din regiunea Caspică.

La reuniunea din Baku s-au discutat și progresele în utilizarea Coridorului Sudic de Gaze pentru asigurarea securității energetice a țărilor participante, precum și creșterea capacității acestuia. Un alt aspect important a fost construcția cablului submarin pentru transportul energiei electrice regenerabile, proiect la care sunt implicate Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

La reuniune au participat reprezentanți ai 23 de guverne partenere și a 52 de instituții și companiicare au salutat cooperarea în domeniul energiei, care acoperă diverse domenii, inclusiv prețuri accesibile, stabile și asigurarea aprovizionării cu gaze naturale, promovarea generării de energie regenerabilă, eficiența energetică, producția de hidrogen, reducerea emisiilor de metan și protecția mediului.

Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ SGC a reafirmat rolul important al SGC ca sistem de transport fiabil care asigură aprovizionarea cu energie stabilă și competitivă din Azerbaidjan. În 2023, Azerbaidjanul a exportat în UE  aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă o creștere de peste 45% față de 2021. În total, Azerbaidjanul a exportat aproximativ 23,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2023 pe piețele UE, Turcia, Georgia și Serbia.

A fost menționată inițiativa Inelul de Solidaritate, precum și Interconectarea Bulgaria-Serbia. Participanții au încurajat utilizarea sistemelor de transport existente, precum gazoductul Trans Balkan și finalizarea proiectelor în derulare care vor crește diversificarea aprovizionării pieței europene comune.

În marja întâlnirii ministeriale a Coridorului Sudic al Gazelor, a avut loc cea de-a 6-a întâlnire ministerială în cadrul Parteneriatului strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

Participant la reuniune, ministerul Energiei Sebastian Burduja a menționat pe Facebook  întâlnirile bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia și Slovacia, dar și cu o serie de companii globale din sectorul energetic: SOCAR, TAQA, MASDAR.

În ceea ce privește obiectivele României prin participarea la reuniunile de la Baku, Burdujaa menționat intenția țării noastre de a juca rolul de lider regional în sectorul energetic, de a diversifica rutele către România și de a asigura, odată cu finalizarea acestor mari proiecte, accesul românilor la gaze și energie electrică la un preț cât mai mic. Realizarea unui hub energetic în România înseamnă și o consolidare a poziției geostrategice pentru întreaga regiune.

În altă ordine de idei, Burduja a anunțat finalizarea studiului de fezabilitate pentru un terminal de LNG la Marea Neagră (cu potențialul de a aduce în România 8-9 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an), pe țărmul românesc,similar celui de la Alexandropoulis, proiect în care SOCAR și Romgaz sunt parteneri, ca o alternativă la Coridorul Sudic. De asemenea, companiile emirateze TAQA și MASDAR și-au exprimat interesul de a investi în România, fiind enumerate interconectorul în curent continuu Est-Vest, care va lega viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă și centralele eoliene din Marea Neagră de sistemul energetic european până la panouri fotovoltaice flotante pe lacurile de acumulare ale Hidroelectrica și proiectul Tarnița-Lapuștești.

Un alt subiect menționat de ministrul Energiei se referă la programul nuclear civil românesc (SMR-urile de la Doicești), care este urmărit de partenerii externi, și care va da posibilitatea NuclearElectrica să valorifice această tehnologie în regiune.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.