171611 – 21032024 – Declan Costello, adjunctul şefului Directoratului General Afaceri Economice şi Financiare al Comisiei Europene, a reamintit că reforma sistemului fiscal este un obiectiv asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Comisia Europeană este îngrijorată de situaţia fiscală din România şi se aşteaptă ca deficitul bugetar să se apropie de 7% din produsul intern brut, mult mai mult decât ţinta asumată pentru acest an, afirmă la Bucureşti un responsabil din cadrul executivului comunitar.
Declan Costello, adjunctul şefului Directoratului General Afaceri Economice şi Financiare al Comisiei Europene, a ţinut să reamintească faptul că reforma sistemului fiscal este un obiectiv asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a atras atenţia că sunt în continuare probleme cu colectarea veniturilor, iar reforma salarizării în sectorul public ar putea veni cu costuri suplimentare.
”Recunoaştem că există o problemă structurală cu fragmentarea salariilor în sectorul public din România, dar şi faptul că în unele zone critice, salariile nu sunt la un nivel care să fie competitiv, pentru a avea oameni înalt calificaţi care să lucreze în sectorul public. Deci, inevitabil, această reformă va veni, aproape sigur, cu unele costuri fiscale suplimentare. Dar cum se echilibrează acest aspect cu asigurarea sustenabilităţii fiscale? Aceasta este provocarea cheie. De aceea suntem foarte dornici să ştim că o astfel de reformă va fi bine pregătită şi este încurajator să afli că Ministerul Finanţelor lucrează cu ministerele de resort pentru a se asigura că aceasta se va desfăşura bine”, a afirmat Declan Costello, potrivit RRA.
Un alt responsabil al Comisiei Europene a atras atenţia că România mai are la dispoziţie mai puţin de doi ani şi jumătate pentru a realiza toate obiectivele asumate prin PNRR şi că neîndeplinirea aşa-numitelor jaloane ar putea pune România în situaţia de a returna banii primiţi.