171476 – 06032024 – Premierul Marcel Ciolacu și Secretarul-General al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, vor lansa, în data de 12 martie 2024, la Palatul Victoria, al doilea Studiu Economic consecutiv pentru România realizat de OCDE, care vizează analiza macroeconomică și a politicilor structurale, dar și realizările în domeniul tranziției verzi și decarbonizării.
Precedentul studiu a fost prezentat în ianuarie 2022 și indica nevoia capacității administrative și realizarea reformelor în domeniul pensiilor, reluarea creșterii productivității, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea competențelor, pentru a consolida statul de drept și finanțele publice.
Având în vederea creșterea puternică a inflației, care a depășit ținta stabilită de BNR, OECD recomanda menținerea strictă a politicii monetare și reducerea deficitului bugetar, concomitent cu accelerarea absorbției fondurilor UE, îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice și ameliorarea sustenabilității financiare a sistemului de pensii pe fondul îmbătrânirii populației.
De asemenea, în 2022 OCDE recomanda accelerarea modernizării administrației fiscale, eliminarea prevederilor fiscale ineficiente (în special cele vizând microîntreprinderile și anumite sectoare precum cel al construcțiilor) și majorarea taxelor care creează distorsiuni (cum ar fi taxele pe proprietate), pentru creșterea veniturilor și crearea unui sistem fiscal mai corect și mai eficient.
Cheia stimulării creșterii economice și a veniturilor era atragerea investițiilor, unul din elementele indicate drept favorizant în această direcție fiind simplificarea procedurilor pentru înființarea și închiderea firmelor.
Analiza semnala, de asemenea, disparitățile regionale, asigurarea accesului la educație de înaltă calitate, sănătate, locuințe și transport, îmbunătățirea competențelor și a oportunităților de muncă.
La începutul acestei luni, Luca Niculescu, secretarul de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat că România a închis ”primul capitol” din procesul de aderare la OCDE.
Este vorba despre ”avizul formal” al Comitetului Înalților Funcționari Publici pentru buget, care se ocupă de guvernanța bugetară și care a evaluat România în data de 19 decembrie. Prezentarea delegației MF, în cadrul evaluării Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget a vizat reformele întreprinse de România din perspectiva alinierii la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare.
Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:
eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea și realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
capacitatea de a face față provocărilor bugetare existente și viitoare și de a aborda prioritățile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
acuratețea și accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparență și responsabilitate;
supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente și existența unor mecanisme de implicare a cetățenilor.
Pentru aderarea la OCDE, România este evaluată de 26 de Comitete.
În data de 4 martie, OCDE a dat publicității un studiu referitor la reformarea sistemului de educație din România, menționând punctul de cotitură în care acesta se află odată cu adoptarea noilor legi ale Educației, precum și recomandări cu privire la continuarea reformelor planificate, finanțarea și evaluarea politicilor educaționale (cu priorități pe termen lung), transformarea profesiei de cadru didactic într-una cu înaltă calificare și întărirea capacităților analitice și de responsabilizare a instituțiilor.
România și-a exprimat oficial interesul de a adera la OCDE în anul 2004, interes reiterat în 2012, 2016, 2020 și 2021. Organizația a deschis discuțiilor de aderare cu România în 25 ianuarie 2022, în lina iunie a aceluiași an a fost adoptată Foaia de Parcurs (care stabilește condițiile și etapele procesului de aderare), iar în decembrie 2022 a fost depus Memorandumul Inițial.
Alinierea la standardele OCDE este un avantaj în schimburile comerciale și atragerea investițiilor, promovarea inovării, reducerea inegalităților, combaterea corupției, ameliorarea sistemului fiscal, eficientizarea administrației publice și optimizarea eficacității politicilor din domeniile educației, sănătății și muncii.