171621 – 22032024 – Parlamentul bulgar a ratificat joi un acord încheiat cu SUA pentru construcţia a două noi reactoare nucleare – de 1.000 de megavaţi fiecare – la centrala nucleară de la Kozlodui, cu un cost estimat de 15 miliarde de dolari, relatează agenţia EFE, citată de TVR Info.
Acordul a fost votat de 149 din cei 240 de deputaţi, împotrivă votând cei din formaţiunile considerate pro-ruse.
Acest acord, care se înscrie în noua strategie a Bulgariei de reducere a dependenţei energetice faţă de Rusia, a fost semnat pe 12 februarie de ministrul bulgar al energiei Rumen Radev şi de subsecretarul de stat din Departamentul Energiei al SUA, Andrew White.
Anterior, în iunie 2023, Bulgaria semnase un acord cu consorţiul nuclear american Westinghouse pentru construcţia celor două noi reactoare. Potrivit datelor oficiale, costul estimat al proiectului este de circa 15 miliarde de dolari, sumă din care 20% urmează să fie finanţare publică.
Cele două reactoare ar urma să fie date în exploatare la jumătatea deceniului următor.
Construită cu tehnologie sovietică în anii ’70, centrala de la Kozlodui a fost prevăzută iniţial cu 6 reactoare. Patru reactoare vechi şi considerate periculoase au fost închise între anii 2002 şi 2006. În prezent sunt operaţionale celelalte două reactoare, Unităţile 5 şi 6, care furnizează împreună 35-40% din necesarul de energie electrică al Bulgariei.
Centrala amplasată pe malul Dunării în apropierea graniţei cu România funcţionează în prezent numai cu combustibil nuclear rusesc, dar Bulgaria a semnat la sfârşitul anului trecut un acord tot cu compania Westinghouse pentru achiziţia de combustibil nuclear începând de la jumătatea anului în curs.
Este o decizie importanta si necesara pentru Bulgaria sa-si reduca dependenta energetica de Rusia si sa se orienteze catre parteneri mai siguri si mai puternici, precum Statele Unite. Construirea celor doua noi reactoare la centrala nucleara de la Kozlodui va contribui la cresterea capacitatii de productie si va asigura sansa ca Bulgaria sa devina mai independenta in ceea ce priveste productia de energie electrica. De asemenea, prin semnarea contractului cu compania americana Westinghouse, Bulgaria va beneficia si de tehnologie moderna si fiabila pentru productia de energie nucleara. Aceste masuri vor avea un impact pozitiv asupra economiei si sigurantei energetice a tarii. Speram ca proiectul se va desfasura cu succes si ca Bulgaria va reusi sa devina un jucator important pe piata europeana a energiei. Felicitari Parlamentului bulgar pentru aceasta decizie inspirata si importanta pentru viitorul tarii lor!