Acasă Opinii/Analize Bibliotecarul, o persoană cunoscută în localitate

Bibliotecarul, o persoană cunoscută în localitate

DISTRIBUIȚI

171510 – 11032024 – La finalul anului trecut, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a alocat 37 milioane de euro pentru 41 de proiecte având ca scop modernizarea și îmbunătățirea serviciilor bibliotecilor publice din întreaga țară.

În acest context, în perioada ianuarie-februarie 2024, Fundația Progress din Bistrița a realizat o cercetare a percepției românilor asupra bibliotecilor publice. Scopul principal al studiului este de a înțelege modul în care aceste investiții pot influența percepția și implicarea comunității în activitățile bibliotecilor, dar și evidențierea rolului important al bibliotecilor în dezvoltarea comunitară.

Potrivit datelor prezentate, 57% dintre respondenți consideră foarte mare impactul proiectelor desfășurate de biblioteca publică asupra comunității de care aparțin, 79% – știu numele bibliotecarului din orașul în care locuiesc, activitățile care răspund tuturor grupelor de vârstă și diversitatea resurselor prezic semnificativ (60%) percepția asupra calității serviciilor de bibliotecă.

Un procent ridicat de respondenți (65%) consideră că în foarte mare măsură biblioteca din localitate colaborează în foarte mare măsură cu școlile.

În ceea ce privește colaborarea bibliotecarilor cu primăriile, 37% dintre respondenți consideră că bibliotecarul realizează în foarte mare măsură servicii ce țin de primăria locală, iar 16% consideră că bibliotecarul realizează în în foarte mică măsură servicii ce țin de primăria locală.

Mai mult, 80% dintre respondenți pot da exemple de activități desfășurate de biblioteca locală și mai mult decât atât, au și participat la respectivele activități.

Studiul a evidențiat, de asemenea, diferențe semnificative între bibliotecile rurale și cele urbane în ceea ce privește anumite aspecte ale serviciilor (seriozitatea, responsivitatea și empatia), aceste servicii fiind mai bine evaluate în mediul urban.

Cercetarea s-a făcut pe un eșantion de 270 de respondenți, a acoperit atât mediul urban (60%), cât și rural (40%). Majoritatea respondenților au fost de gen feminin (82%), iar vârsta medie a fost de 40 de ani, cu un nivel ridicat de educație (70%  au declarat că au studii superioare).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.