171662 – 27032024 – Deputatele Christine Thellmann și Ileana Cristina Dumitrache, vicepreședinte, respectiv membră a Comisiei pentru afaceri europene, au participat la a 71-a Conferință a Comisiilor Parlamentare pentru Afaceri Europene a Parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), organizată de Președinția belgiană.
Parlamentul European a fost reprezentat de șase membri, conduși de prim-vicepreședintele Parlamentului European, Othmar Karas și președintele Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European, Salvatore De Meo.
Reuniunea plenară a COSAC a acoperit subiecte de la revizuirea 2019- Legislatura europeană 2024 și perspectivele pentru agenda strategică a Consiliului pentru 2024-2029 referitoare la politica de gen și reprezentarea femeilor și bărbaților în Parlament, autonomia strategică deschisă (bazată pe competitivitate și reziliență) și discuții privind democrația și statul de drept în Europa.
Evenimentul a fost precedat de o întâlnire a Troicii prezidențiale a COSAC.
Prima sesiune de fond, prezidată de senatorul Van Goidsenhoven, copreședinte al Comitetului consultativ federal pentru afaceri europene, s-a concentrat pe legislatura europeană 2019-2024 și perspectivele agendei strategice a Consiliului pentru 2024-2029.
A doua sesiunea s-a concentrat pe politica de gen și reprezentarea femeilor și bărbaților în Parlament.
Sesiunea a III-a a ședinței plenare s-a concentrat pe „Autonomie strategică deschisă: Competitivitate și rezistență”. În intervenţia sa, vicepreședinta Thellmann a subliniat importanța menținerii unui mediu comercial deschis, pentru reducerea dependențelor lanțului de aprovizionare, într-un context geopolitic în continuă schimbare și a evidențiat necesitatea continuării eforturilor pentru construirea unei rețele reziliente de acorduri comerciale și parteneriate moderne și previzibile, abordare care ar contribui la consolidarea poziției economice a Uniunii Europene pe scena internațională.
În plus, a reiterat angajamentul României în eforturile de asociere a competitivității cu tranziția ecologică, adăugând că Uniunea ar trebui să se bazeze atât pe o politică industrială rezilientă, cât și pe o piață internă puternică.
Ultima sesiune a reuniunii plenare a COSAC a fost dedicată subiectului „Democrația și statul de drept în Europa: calea de urmat”, avându-l ca vorbitor principal pe Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.
COSAC reunește membri ai parlamentelor naționale și ai Parlamentului European pentru a discuta problemele actuale ale UE și despre rolul parlamentelor naționale în UE. COSAC poate adopta concluzii și contribuții, dar acestea nu sunt obligatorii pentru parlamentele naționale.
Şedinţa plenară are loc de două ori pe an. La ședința plenară participă parlamentele naționale și Parlamentul European cu o delegație de până la șase membri. În plus, parlamentele țărilor candidate la Uniunea Europeană și alte parlamente naționale europene pot participa la reuniune în calitate de observatori.
Comitetul consultativ federal pentru afaceri europene este responsabil de organizarea acestei reuniuni. Comitetul consultativ este format din 10 membri ai Camerei, 10 senatori și 10 membri belgieni ai Parlamentului European.