Acasă Politic Sondaj de opinie INSCOP Research: Opinia românilor despre importanța scrutinelor organizate în...

Sondaj de opinie INSCOP Research: Opinia românilor despre importanța scrutinelor organizate în 2024 și comasarea unor alegeri

DISTRIBUIȚI

171210 – 06022024 – Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în ianuarie 2024, opiniile românilor privind comasarea unora dintre scrutinele programate în 2024 sunt împărțite. Aproape jumătate dintre români sunt de părere că alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, în timp ce un procent similar consideră că unele dintre scrutine ar trebui comasate.

Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

„Alegerile prezidențiale sunt privite de populație drept cele mai importante dintre cele patru scrutine care vor fi organizate în 2024, motiv pentru care competiția prezidențială va influența puternic dinamica electorală pentru celelalte scrutine. În contextul dezbaterii publice cu privire la comasarea alegerilor și a opiniilor diferite exprimate în spațiul public, opiniile populației sunt împărțite, aproximativ jumătate sprijinind ideea comasării, iar cealaltă jumătate optând pentru alegeri organizate separat. Anul trecut, ponderea celor care susțineau comasarea era semnificativ mai mare decât a celor care preferau scrutine organizate separat. INSCOP Research a testat două scenarii de comasare – parlamentare cu prezidențiale și locale cu prezidențiale. La momentul culegerii datelor nu apăruse în spațiul public ipoteza cuplării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Dintre cei care preferă comasarea, marea majoritate, în jur de 80% sunt de acord fie cu o cuplare a alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor, așa cum am avut până în 2004, fie cu o cuplare a alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor. Procentul foarte mare sugerează că cei care sunt de acord cu o comasare a alegerilor, ar susține orice scenariu de organizare simultană a unor scrutine,” a declarat Remus Stefureac – director INSCOP Research.

Cele mai importante alegeri
Întrebați care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenți indică alegerile prezidențiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu știu sau nu răspund.
Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai redus, gulerele albastre sau gri, locuitorii din București și din urbanul mare acordă cea mai mare importanță alegerilor prezidențiale. Persoanele cu vârsta între 45 și 60 de ani, cei inactivi potențial activi, locuitorii din urbanul mic declară într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație că alegerile locale sunt cele mai importante pentru ei. Votanții Alianței Dreapta Unită, cei cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București, cei cu un venit mai ridicat tind să acorde o importanță mai ridicată alegerilor parlamentare decât celelalte categorii de populație.

Comasarea alegerilor
În opinia a 49.4% dintre români, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele. De cealaltă parte,  46.6% sunt de părere unele dintre alegerile din 2024 ar trebui comasate (organizate simultan). 4% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Alegerile locale comasate cu primul tur al alegerilor prezidențiale
78% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile locale. 21.3% nu ar fi de acord, iar 0.7% nu știu sau nu răspund.
Cei inactivi pasivi, gulerele albastre și cei care nu au cont pe rețele sociale tind să fie de acord într-o măsură mai mare decât restul populației ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile locale.

Alegerile parlamentare comasate cu primul tur al alegerilor prezidențiale
82.9% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare. 15.5% nu ar fi de acord, iar 1.6% nu știu sau nu răspund.
Ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare mai ales persoanele cu vârsta între 30 și 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele albe, angajații la stat.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/02/06.02.24-Sondaj-INSCOP-Comasare-alegeri.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.