Acasă Cultura/Media Romfilatelia: Orașele României, Giurgiu

Romfilatelia: Orașele României, Giurgiu

DISTRIBUIȚI

171274 – 14022024 – Din dorința de a adăuga la bogata colecție cu tematica „Orașele României” noi mărci poștale, Romfilatelia introduce în circulație o nouă emisiune având ca subiect prezentarea unei cetăți istorice, devenită mai apoi orașul Giurgiu.

Sub titlul generic Orașele României, Giurgiu, emisiunea este compusă din patru mărci poștale, o coliță filatelică dantelată și un plic „prima zi”. Produsele emisiunii vor putea fi achiziționate din magazinele Romfilatelia, începând cu data de joi, 15 februarie a.c.

Monumentele reprezentative aparținând orașului Giurgiu, ale căror imagini se regăsesc pe mărcile poștale ale emisiunii, sunt: Ateneul „Nicolae Bălănescu”, Gara fluvială, Colegiul Național  „Ion Maiorescu”, Gara Giurgiu și Turnul cu ceas.

Ateneul „Nicolae Bălănescu”, imagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 4,60 lei, reprezintă un lăcaș de cultură,  construit în anul 1940 din inițiativa și cu sprijinul financiar al avocatului Nicolae Bălănescu. Fațada inspirată de modelul unui templu grecesc, oferă un plus de prețiozitate arhitectonică pentru clădirea care adăpostește un spațiu destinat activităților culturale, care oferă o sală de spectacole cu peste 300 de locuri și o sală de conferințe cu 90 de locuri.

Gara fluvială, imagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 5 lei, reprezintă o amenajare portuară începută încă din secolul al XVI-lea, ființând  ca un port destinat în principal exportului de cereale în Imperiul Austro-Ungar și Otoman. În anul 1870, odată cu calea ferată, având cap-terminus portul Giurgiu, se asigură o legătură directă cu capitala București.

Actuala Gară fluvială (Palatul Fluvial Ramadan) a fost construită după proiectul arhitectului Petre Antonescu, căruia îi aparțin și alte proiecte de construcții de interes public: Arcul de Triumf, actualul sediu al Primăriei Capitalei, Palatul Kretzulescu din Bucureşti, Palatul Administrativ din Craiova etc.

Colegiul Național „Ion Maiorescu”, imagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 12 lei, prezintă fațada clădirii celui mai vechi liceu din oraș, instituție de învățământ ce poartă numele reformatorului și revoluționarului de la 1848. Școala, înființată în anul 1869, a devenit liceu în anul 1919. Ion Barbu (Dan Barbilian) a predat Matematica la acest liceu, iar dintre absolvenți merită menționați dirijorul George Georgescu, filosoful și istoricul Tudor Vianu, Nicolae Cartojan, pictorul Nicolae Dărăscu.

Gara Giurgiu, imagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 13 lei, a fost prima gară românească inaugurată în prezența Principelui Carol I, la 7 septembrie 1869, marcând finalizarea unui proiect inițiat în anul 1865 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Locomotiva

„Călugăreni”, folosită la prima cursă, rămasă în exploatare până în anul 1900, se află la Muzeul Căilor Ferate din București.

De menționat faptul că instituția de învățământ Colegiul Național „Ion Maiorescu” și Gara Giurgiu înscriu și un eveniment aniversar, 155 de ani de la inaugurare.

Turnul cu ceas, reprodus pe imaginea mărcii poștale a coliței filatelice dantelate (valoarea nominală de 33 lei) și pe plicul „prima zi” a emisiunii, reprezintă un simbol regăsit și pe stema orașului. Aflat în centrul orașului Giurgiu, a fost construit din piatră, ca foișor de observare, de către turci, în secolul al XVIII-lea. Modificările efectuate după sfârșitul ocupației otomane au adăugat turnului și un ceasornic. Amplasamentul turnului reprezintă punctul principal în jurul căruia s-a construit cu timpul orașul-port Giurgiu.

Emisiunea este disponibilă de joi, 15 februarie 2024, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.