171283 – 15022024 – Conform unui raport adoptat de Comisia Europeană, România figurează în lista țărilor în care, în baza Regulamentului privind prevenirea diseminării conținutului online cu caracter terorist, platformele online au retras postări cu potential de răspândire a ideologiilor extremiste.
Potrivit raportului, platformele de internet sunt exploatate de teroriști pentru răspândirea mesajelor și pentru a intimida, a radicaliza și a recruta, precum și pentru a facilita comiterea de atacuri teroriste.
Pentru a contracara această amenințare, UE a adoptat noi norme, care au intrat în vigoare la 7 iunie 2022. Conform acestor norme, pentru combaterea răspândirii ideologiilor extremiste online, pentru prevenirea atacurilor și pentru combaterea radicalizării – protejând în același timp drepturile fundamentale, conținutul cu caracter terorist din UE trebuie să fie eliminat de platformele online în termen de o oră de la primirea unui ordin de eliminare emis de autoritățile statelor membre.
Raportul evaluează aplicarea regulamentului în statele membre și de furnizorii de servicii de găzduire, precum și impactul pe care acesta l-a avut până acum pentru prevenirea diseminării conținutului online cu caracter terorist. Raportul ia în considerare impactul situației din Orientul Mijlociu asupra peisajului amenințărilor online până la 31 decembrie 2023.
În evaluarea sa, Comisia concluzionează că regulamentul s-a dovedit eficace pentru prevenirea răspândirii conținutului online cu caracter terorist. Până în prezent, 23 de state membre au desemnat autorități competente care au puterea de a emite ordine de eliminare.
Potrivit raportului, în total, la 31 decembrie 2023, Comisia fusese informată cu privire la cel puțin 349 de ordine de eliminare trimise către Telegram, Meta, Justpaste.it, TikTok, DATA ROOM S.R.L., FLOKINET S.R.L., Archive.org, Soundcloud, X, Jumpshare.com, Krakenfiles.com, Top4Top.net și Catbox de către autoritățile competente din Spania, România, Franța, Germania, Austria și Cehia.