171393 – 27022024 – Noua lege va îmbunătăți cadrul existent – Prüm I – care permite deja autorităților de aplicare a legii să consulte bazele de date naționale ale altor state membre în ceea ce privește datele ADN, amprentele și înmatricularea vehiculelor.
Noile reguli extind categoriile de date pentru care pot avea loc schimburi automate la căutarea imaginilor faciale și dosarele poliției. În plus, dacă legislația națională permite, vor fi, de asemenea, posibile căutările în toate categoriile pentru a găsi persoane dispărute sau pentru a identifica rămășițele umane.
În cazul în care căutarea în baza de date dă un rezultat pozitiv, țara în cauză trebuie să furnizeze datele relevante (de exemplu, numele, data nașterii, infracțiunea legată de date) în termen de 48 de ore.
Noua legislație modernizează, de asemenea, infrastructura IT care stă la baza schimbului de informații. Noul regulament Prüm va asigura instituirea unui router de către eu-LISA (agenția UE însărcinată cu sistemele informatice la scară largă, cum ar fi Sistemul de informații Schengen) pentru a facilita stabilirea de conexiuni între statele membre (și Europol) în vederea extragerii de date. Routerul va consta într-un instrument de căutare și un canal de comunicare securizat. Autoritatea de aplicare a legii care caută o concordanță va transmite routerului datele sale (de exemplu, o amprentă digitală). Routerul va trimite această cerere de interogare către bazele de date ale tuturor celorlalte state membre ale UE și către Europol.
Pentru căutările automatizate ale registrelor cazierelor judiciare, statele membre și Europolul vor utiliza Sistemul european de inventariere a evidențelor poliției (EPRIS).
Alte noutăți includ faptul că Europol va putea acum să caute în baze de date naționale pentru a verifica informațiile pe care le-a primit de la țări terțe.
Noua lege va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și este direct aplicabilă în statele membre UE.