170935 – 05012024 – Ministerul Apărării Naționale salută semnarea de către Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency /NSPA) a contractului de achiziționare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.
În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.
În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T. Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a obținut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziții, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,09 mld euro, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS.
În 11 decembrie, Guvernul a trimis spre aprobare Parlamentului solicitarea MApN de a iniția procedura de achiziţie, adoptată în unanimitate de Comisiile de apărare ale Parlamentului, potrivit G4Media.
Costul total pentru întregul pachet de 200 de rachete va fi stabilit cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziție. Avansul (35%) din valoarea totală estimată a întregului pachet trebuie plătit cel târziu în trimestrul I al anului 2024.
Dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) a început la sfârșitul anilor 1960 și a intrat în dotarea Armatei SUA în 1984, în timpul Războiului Rece.
Prima modificare a sistemului – PAC-1 – a avut loc în 1988, urmată de a doua îmbunătățire PAC-2 (primul sistem de apărare împotriva rachetelor balistice care a interceptat cu succes o rachetă balistică ostilă, de tip SCUD, într-un conflict real, în timpul războiului din Golf din 1991). Sistemele de apărare PATRIOT au fost întrebuințate pentru prima dată în războiul din Golf, din 1991. Interceptorul PAC-3 diferă semnificativ de primele variante, pentru că lovește direct ținta.
Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT. Sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate includ rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinat luptei antirachetă. România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu şi testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.
Primele echipamentele din compunerea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în 2020, în urma unui acord cu guvernul SUA, România cumpărând verdiunea PATRIOT PAC 3 +.