170408 – 03112023 – Deși consumul de gaze a scăzut cu 1,5 miliarde de metri cubi de la 10 miliarde de metri cubi la 8,5 miliarde de metri cubi, atât în sectorul rezidențial, cât și în cel industrial, Ungaria rămâne puternic expusă la importuri și caută alternative de aprovizionare.
În ultimii doi ani, principala rută de import a gazelor în Ungariei s-a mutat din Ucraina.
„Ceea ce vedem acum este că ceea ce a fost construit inițial pentru a livra gaze naturale de la est la vest sau de la est la sud, funcționează acum de la sud la nord”, a declarat Gabor Szokodi, director pentru comerț și dezvoltarea afacerilor la compania maghiară FGSZ, cu ocazia Congresului Central-European al Gazelor Naturale, organizat de Transgaz la Sibiu.
De asemenea, interconectoarele din România, Serbia și Croația sunt folosite pe relația Ungaria, uneori la limita lor tehnică. Ungaria ar putea încerca să își diversifice aprovizionarea din Slovacia, dar nu este sigur că volumele de gaze care vin din Polonia vor fi suficiente pentru cererea din regiune.
Alte posibile surse alternative de gaze pentru Ungaria sunt Croația, care intenționează să își extindă terminalul GNL la 6,1 miliarde de metri cubi, care, împreună cu dezvoltarea sistemului de transport croat, ar permite importuri din Croația de până la 3,5 miliarde de metri cubi, și România, în special atunci când rezervele de gaze offshore vor începe să fie aduse la mal. De asemenea, Ungaria speră să poată importa gaze din Grecia, Turcia sau Azerbaidjan prin intermediul sistemului de transport românesc.