Acasă Social Aparare Sub președinția română, Rep. Moldova a primit statut de membru cu drepturi...

Sub președinția română, Rep. Moldova a primit statut de membru cu drepturi depline în cadrul Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM)

DISTRIBUIȚI

 170590 – 23112023 – România deține până în 2025 președinția Comitetului de Coordonare a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) și a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE).

În această calitate, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 21-23 noiembrie, la întâlnirea ministerială a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată la Ankara, în Republica Turcia.

Potrivit unei informări oficiale, reuniunea a prilejut consultări cu privire la consolidarea și creșterea eficacității Brigăzii Europa de Sud-Est (SEEBRIG), creată de țările membre SEDM, ca mecanism de consolidare a încrederii în ultimii 24 de ani.

De asemenea, membrii SEDM au subliniat încă o dată sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute international.

Totodată, statele participante au convenit asupra necesității creșterii vizibilității organizației, ca inițiativă regională.

În cadrul lucrărilor reuniunii, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța crucială a cooperării regionale în actualul context de securitate şi a subliniat angajamentul României de a promova obiectivele asumate pe durata președinției SEDM-CC, pentru următorii doi ani.

În marja evenimentului, a fost semnat documentul de aderare a Republicii Moldova la Procesul SEDM în calitate de membru cu drepturi depline.

Ministrul român al apărării a evidențiat inițiativa și demersurile realizate de România pentru ca Republica Moldova să dobândească acest statut în cadrul SEDM.

„Aderarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline reprezintă un pas semnificativ pentru coeziunea regională și securitate. Mă bucur că eforturile noastre de a-i convinge pe toți membrii SEDM să voteze aderarea R. Moldova la acest format au avut succes”, a adăugat Angel Tîlvăr.

Republica Moldova a fost acceptată să participe la reuniunile Procesului SEDM în anul 2003, cu statut de observator și contribuitor credibil la menținerea stabilității și securității în lume.

De asemenea, oficialul român a subliniat importanța coordonării activității SEDM cu organizații internaționale-cheie precum NATO și UE. În acest context, ministrul Tîlvăr a relevat importanța inițierii de proiecte noi și stabilirea unui nou nivel de ambiție politică la nivelul SEDM. În contextul consecințelor grave pe care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei le generează în mediul de securitate regional, aceste inițiative strategice vizează consolidarea cooperării regionale în domeniul securității și apărării, asigurându-se adaptabilitatea la aceste provocări multiple.

În marja reuniunii de la Ankara, ministrul Tîlvăr a avut o întâlnire bilaterală cu omologul georgian, Juansher Burchuladze, în cadrul căreia au fost abordate aspecte curente ale cooperării româno-georgiene (situația de securitate de la Marea Neagră și cooperarea în materie de securitate şi apărare sub egida NATO sau UE). Discuțiile au reafirmat angajamentul reciproc de consolidare a colaborării dintre cele două țări în probleme de interes comun, Georgia fiind considerată unul dintre cei mai apreciați şi de durată parteneri.

SEDM este o iniţiativă regională care contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare politico-militară și menținerea stabilității și securității în Europa de Sud-Est prin promovarea cooperări regionale și a relațiilor de bună vecinătate, precum și consolidarea capabilităților de apărare regională.

Statele membre ale inițiativei sunt Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Croaţia, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.