170589 – 23112023 – Pădurile sunt un aliat esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității și sunt esențiale pentru dezvoltarea zonelor rurale și a bioeconomiei. Din păcate, pădurile Europei suferă de multe presiuni diferite, inclusiv de schimbările climatice și de activitatea umană nesustenabilă. În prezent, informațiile disponibile privind starea pădurilor și utilizarea resurselor și serviciilor forestiere sunt dispersate și incomplete, datele privind pădurile din UE sunt adesea depășite și produse utilizând definiții divergente, ceea ce duce la lacune semnificative în materie de cunoștințe.
Pentru eliminarea lacunelor privind informațiile despre păduri, Comisia Europeană propune o lege privind monitorizarea pădurilor, care va crea și o bază de date forestiere, astfel încât statele membre, proprietarii și administratorii de păduri să consolideze reziliența pădurilor.
O mai bună monitorizare va permite luarea de măsuri pentru a face pădurile mai rezistente la amenințările transfrontaliere reprezentate de dăunători, secete și incendii forestiere care sunt exacerbate de schimbările climatice, va permite noi modele de afaceri, cum ar fi agricultura carbonului, și va sprijini respectarea legislației convenite a UE. În cele din urmă, va contribui la consolidarea capacității pădurilor de a-și îndeplini multiplele funcții de mediu și socioeconomice, inclusiv rolul lor de absorbanți naturali de carbon.
Prin monitorizare vor fi colectate și partajate în timp util a datelor forestiere comparabile obținute printr-o combinație de tehnologie de observare a Pământului și măsurători la sol. Pe baza eforturilor naționale existente, cadrul va oferi date și cunoștințe mai ample pentru procesul decizional și punerea în aplicare a politicilor, inclusiv informații mai actualizate privind perturbările naturale și dezastrele forestiere în toate statele membre.
Statele vor putea colabora pentru elaborarea unor planuri forestiere pe termen lung, ținând seama de toate dimensiunile de politică relevante și de multifuncționalitatea pădurilor. Propunerea nu introduce noi cerințe administrative directe pentru întreprinderi, proprietarii de păduri și silvicultori.
Pe baza datelor colectate, administratorii și proprietarii de păduri vor putea dezvolta afaceri, extinzând în același timp agricultura carbonului și contribuind la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea. Noua lege va sprijini, de asemenea, o nouă piață pentru furnizorii de servicii de monitorizare digitală, inclusiv un număr mare de IMM-uri și întreprinderi nou-înființate inovatoare.
Comisia consideră că dacă va fi adoptată, propunerea va sprijini aplicarea altor acte legislative esențiale – Regulamentul LULUCF, Directiva privind habitatele și Directiva privind păsările, Regulamentul privind defrișările, precum și certificarea eliminării dioxidului de carbon și Legea privind refacerea naturii.
De asemenea, Comisia a adoptat o propunere de actualizare a guvernanței forestiere a UE, care vizează crearea unui grup de experți reînnoit, incluziv și interdisciplinar al statelor membre, competent în toate aspectele forestiere și forestiere, ca parte a Strategiei UE pentru păduri.
Totodată, Comisia a publicat raportul privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord 2022, care arată că în UE, în 2022, aproape 900.000 ha de teren au fost arse (o suprafață echivalentă cu a insulei Corsica).
Pentru al treilea an consecutiv, incendiile forestiere au cauzat daune economice și de mediu importante și pierderi de vieți omenești. Deși majoritatea incendiilor (96 %) sunt cauzate de acțiuni umane, ele sunt agravate de schimbările climatice. Raportul arată importanța măsurilor de prevenire.
Propunerea va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.
Potrivit studiilor Comisiei, lanțurile valorice forestiere extinse furnizează materii prime precum lemnul, alimentele, plantele medicale, pluta și rășina și sprijină în prezent 4.5 milioane de locuri de muncă în UE.
Cu toate acestea, multe păduri din UE nu se află într-o stare bună – suferă din cauza pierderii biodiversității și sunt puternic afectate de perioadele lungi de secetă și căldură.
Rapoartele furnizate de statele membre în temeiul Regulamentului privind exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultura (LULUCF) arată că, în mai multe domenii-cheie din întreaga Uniune Europeană, ca absorbant natural de carbon, sunt în scădere. În anumite zone, pădurile au devenit o sursă de emisii de CO2.