170476 – 10112023 – După câteva ore tensionate între reprezentanții partidelor de guvernare și amânarea ședinței de Guvern, noua Lege a Pensiilor a fost aprobată, cu un aviz condiționat din partea ministrului de Finanțe, care a atenționat că bugetul statului nu va putea susține creșterile substanțiale de pensii fără reforme fiscale suplimentare.
Una dintre condițiile puse de ministru este aceea ca în buget să existe bani pentru majorările promise în legea pensiilor, în condițiile în care acum documentul prevede creșteri pentru anul următor fără că bugetul pe 2024 să fie creionat.
Surse politice afirmă că, într-o discuție cu colegii de partid, Marcel Boloș ar fi spus că s-a terminat cu ”paratrăsnetul ministrul finanțelor” și că guvernul, în ansamblu, trebuie să-și asume clar găsirea banilor pentru pensii.
Conform explicațiilor responsabilei de la muncă, în 2024 pensiile vor însemna o cheltuială totală de 136 de miliarde de lei. Din această suma, 10 miliarde sunt bani dați în plus dupa recalcularea prevazută de nouă lege a pensiilor. De la 1 ianuarie, pensiile ar urma să crească cu 13,8%, iar de la 1 septembrie să fie o altă majorare, pe baza noilor calcule.
La începutul şedinţei de Guvern, premierul a anunţat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB reprezentând cheltuieli cu pensiile și a anunțat că în 2024 nu vor exista măriri de impozite (nu și de taxe! – n.n.), dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat, prezentând o listă de măsuri pe care ANAF și Ministerul de Finanțe ar trebui să le ia.