170575 – 21112023 – Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 20 noiembrie, în din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, cu militarii români participanți la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA.
Programul conducerii MApN a inclus întrevederi cu comandantul forței UE din acest teatru de operații, generalul-maior Helmut Habermayer, și cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha. Discuțiile au vizat situația de securitate din Bosnia și Herțegovina și perspectivele de viitor privind prezența militarilor români în cadrul NATO KFOR și EUFOR ALTHEA.
„Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operațională a României în această regiune, atât în cadrul misiunii NATO KFOR cât și în cadrul misiunii UE EUFOR ALTHEA reprezintă o dovadă a angajamentului nostru ferm în Balcani”, a reiterat ministrul apărării în cadrul discuțiilor oficiale.
Ministrul Tîlvăr a evidențiat contribuția importantă a țării noastre cu personal și tehnică militară la asigurarea unui mediu de securitate sigur și stabil în Bosnia și Herțegovina, inclusiv prin recenta desfășurare a unei companii de infanterie din rezerva intermediară de forțe, solicitată de comandantul operației EUFOR.
„România este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA, având dislocați în teatru peste 400 de militari. Rămânem ferm angajați în cadrul acestei operații, care are un rol-cheie în sprijinirea autorităților locale în menținerea unui mediu stabil și sigur”, a arătat Angel Tîlvăr.
Generalul Daniel Petrescu a evidențiat contribuția armatei la respectarea angajamentelor asumate de țara noastră, pentru păstrarea unui climat de stabilitate in Balcani, atât prin participarea la misiuni și operații ale NATO și UE, cât și prin menținerea standardelor profesionale cu care aliații și partenerii au fost obișnuiți. „În Bosnia și Herțegovina, militarii români reprezintă una dintre cele mai lungi prezențe în efortul internațional pentru securitate și una dintre cele mai vizibile prezențe ale forței Uniunii Europene în acest stat. Modul exemplar în care militarii noștri își duc la îndeplinire misiunile externe se reflectă, mai departe, în credibilitatea câștigată de UE în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina”, a afirmat șeful Apărării.
În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu militari români din structura de forțe a EUFOR ALTHEA.
Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că dislocarea recentă a două companii de infanterie din rezervă în Kosovo și Bosnia și Herțegovina reprezintă o dovadă concretă a consecvenței României în îndeplinirea angajamentelor față de securitatea Balcanilor de Vest.
Angel Tîlvăr le-a cerut militarilor să rămână concentrați pe îndeplinirea sarcinilor încredințate și să aibă mereu în vedere siguranța proprie și a camarazilor alături de care acționează.
Militari ca dumneavoastră, prin profesionalism, dăruire și dragoste de țară, plasează armata în topul încrederii pe care românii o au în instituţiile statului. Prin ceea ce faceți în teatrele de operații ne faceți mândri de dumneavoastră și încrezători că misiunile pe care le aveți de îndeplinit vor fi încununate de succes. În egală măsură, îmi doresc să vă întoarceți sănătoși acasă. Îmi exprim profundul respect și pentru familiile dumneavoastră de acasă, care vă dau puterea de a vă dedica unei meserii extrem de grea. Sunt convins că veți depăși orice provocare, dar nu ezitați să cereți sprijin comandanților dumneavoastră și nouă, oricând veți simți că aveți nevoie”, a spus ministrul.
La rândul său, generalul Daniel Petrescu a apreciat angajamentul profesional al miliarilor români în acest teatru de operații. „Rapoartele pe care le transmiteți confirmă, în mod curent, că Armata României este excelent reprezentată și în această misiune internațională. Participăm aici cu structuri de manevră, de stat major și deservire, de informații, personal de legătură și cu un element național distinct de sprijin logistic. Este un efort militar complex și integrat care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina”, a declarat șeful Apărării.
Generalul Petrescu a subliniat și faptul că prin nivelul crescut de efective dislocate în teatrele de operații, România demonstrează că își onorează angajamentele asumate în domeniul securității.
„Contribuim la toate misiunile de asistență și pregătire desfășurate sub egida UE, având comanda unei astfel de operații în Republica Centrafricană și suntem la un nivel crescut al contribuției în Balcanii de Vest. Dislocarea simultană a două companii din forțele de rezervă în Kosovo și Bosnia, însumând aproape 300 de militari, în termenele și la standardele prevăzute în documentele de activare, reprezintă un succes important pentru armata noastră, care probează maturitatea sistemului de planificare și de conducere a operațiilor militare”, a subliniat generalul Petrescu.
La final, în semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredințate, ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari embleme onorifice și de merit.
Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei-Herțegovina. În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă 22 de state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.
Din luna mai, funcția de șef de stat major al EUFOR ALTHEA este îndeplinită de generalul de brigadă Ovidiu Lungu.
Contribuția României la operația EUFOR ALTHEA reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în același timp, un element de menținere a securității şi stabilității în regiune.