170467 – 09112023 – Pentru accelerarea convergenței economice a Balcanilor de Vest, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de creștere, care include granturi și împrumuturi în valoare de 6 miliarde de euro, destinate intensificării ritmului reformelor și fluxului de investiții.
Noul plan de creștere pentru Balcanii de Vest se bazează pe patru piloni, care vizează:
Consolidarea integrării economice cu piața unică a Uniunii Europene, cu condiția ca alinierii la normele pieței unice și deschiderea sectoarelor și domeniilor relevante către toți vecinii în același timp, în conformitate cu piața regională comună (libera circulație a mărfurilor, libera circulație a serviciilor și a lucrătorilor, accesul la zona unică de plăți în euro (SEPA), facilitarea transportului rutier, integrarea și decarbonizarea piețelor energiei, piața unică digitală și integrarea în lanțurile de aprovizionare industriale).
Stimularea integrării economice între partenerii din Balcanii de Vest prin intermediul pieței regionale comune, pe baza normelor și a standardelor UE, acest lucru putând duce la o creștere cu 10 % a economiilor lor;
Accelerarea reformelor fundamentale, inclusiv în ceea ce privește grupul tematic referitor la elementele fundamentale, prin sprijinirea perspectivei aderării europene a partenerilor din Balcanii de Vest, îmbunătățirea creșterii economice durabile, inclusiv prin atragerea de investiții străine, și consolidarea stabilității regionale;
Majorarea asistenței financiare în sprijinul reformelor prin intermediul unui Mecanism de reformă și creștere pentru Balcanii de Vest pentru perioada 2024-2027. Acesta este un nou instrument financiar propus, cu o valoare de 6 miliarde de euro, dintre care 2 miliarde de euro vor fi acordate sub formă de granturi, iar 4 miliarde de euro sub formă de împrumuturi concesionale, cu condiția îndeplinirii de către partenerii din Balcanii de Vest a anumitor reforme socioeconomice și fundamentale.
Ca parte a planului de creștere, fiecare partener din Balcanii de Vest va fi invitat să elaboreze o agendă de reforme pe baza recomandărilor existente, inclusiv a celor din pachetul anual de extindere și din programele de reformă economică ale țărilor. Această agendă de reforme va face obiectul consultărilor cu Comisia și va fi evaluată și adoptată de către aceasta.
Propunerea referitoare la mecanism urmează să fie acum analizată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul pachetului de evaluare la jumătatea perioadei a CFM. După adoptarea propunerii, partenerii din Balcanii de Vest vor fi invitați să își prezinte agendele de reforme, în care să stabilească reformele socioeconomice și fundamentale pentru perioada 2024-2027. Ca o condiție prealabilă necesară în acest sens, Serbia și Kosovo trebuie să se angajeze în mod constructiv în dialogul facilitat de UE privind normalizarea relațiilor, condus de Înaltul Reprezentant.
Convergența economică este un element esențial pentru apropierea țărilor din Balcanii de Vest de UE. În prezent, progresele în direcția convergenței dintre partenerii din Balcanii de Vest și UE nu sunt suficient de rapide, PIB-ul mediu pe cap de locuitor exprimat în parități ale puterii de cumpărare reprezentând, în cazul partenerilor noștri din Balcanii de Vest, între 30 % și 50 % din media UE.
Integrarea cu piața unică a UE a fost principalul motor al creșterii economice pentru toate țările care au aderat la UE. Impactul pozitiv pe care integrarea cu piața unică a UE îl are asupra PIB-ului unei țări și asupra nivelului veniturilor a fost demonstrat în mod clar în trecut.