170639 – 28112023 – Ministrul Economiei, Radu Oprea, a condus delegația României la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț (CAE-Comerț), care reunește miniștrii responsabili de domeniul comerțului internațional din statele membre UE, organizată la Bruxelles în 27 noiembrie 2023.
Miniștrii au discutat despre pregătirea celei de-a 13-a Conferințe Ministeriale (CM13) a Organizației Mondiale a Comerțului (26-29 februarie 2024, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite), pregătirea semnării Acordului comercial interimar UE – Chile și stadiul relațiilor comerciale UE – SUA.
De asemenea, a fost prezentat Raportul Comisiei Europene privind punerea în aplicare și asigurarea respectării politicii comerciale a UE, precum și acordurile deja negociate, dar care nu au fost încă încheiate (cu Australia și Mercosur).
România a subliniat importanța procesului de reformă și modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, prin promovarea obiectivelor UE în cadrul CM13, cu accent asupra restabilirii Organismului de Soluționare a Diferendelor, extinderii aplicării moratoriului multilateral privind taxele vamale aplicabile transmisiilor electronice și inițierii unui program de lucru vizând funcția deliberativă a organizației pentru asigurarea unui cadru concurențial echitabil. În contextul exprimării sprijinului pentru semnarea în perioada Președinției spaniole a Consiliului UE a Acordului comercial interimar UE – Chile, a evidențiat și importanța ratificării de către toate statele membre UE a acordurilor comerciale și de investiții deja semnate, precum cel în relație cu Vietnam, semnat în ultima zi a Președinției României la Consiliul UE.
Având în vedere importanța relațiilor transatlantice pentru România, oficialul român a susținut dezvoltarea unei agende comerciale pozitive în cadrul Consiliului pentru Comerț și Tehnologie UE – SUA, pentru facilitarea comerțului și investițiilor transatlantice. De asemenea, a pledat pentru finalizarea negocierilor Acordului privind mineralele critice și a Aranjamentului global privind oțelul și aluminiul durabil (GSA), acesta din urmă fiind esențial pentru industria siderurgică. În lipsa GSA, pentru menținerea unui cadru constructiv pentru continuarea negocierilor, a susținut evitarea reimpunerii măsurilor 232 de către SUA, respectiv a celor de rebalansare ale UE, dar prin îmbunătățirea sistemului de administrare a contingentelor tarifare aplicate de partea americană la importurile de oțel și aluminiu din UE.